top of page

DOMÁCÍ GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

V mnoha svých receptech používám při vaření ghí. Ghí pochází z Indie, kde je součástí ajurvédské medicíny a stravy. U nás je známější spíše přepuštěné máslo, které se liší od ghí v podstatě jen délkou vaření/přepouštění. Obě přepuštěná másla jsou vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky. Při přepuštění se totiž máslo vyčistí od mléčných bílkovin. Navíc díky přepuštění vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců a výrazně se zvýší bod zakouření (tedy teplota, při které se tuk začíná přepalovat) až na 200°-250°C. Proto je ghí i přepuštěné máslo vhodné i na smažení a restování.


Ani u nás ale přepuštěné máslo není nic nového, naše babičky si přepouštěly máslo hlavně právě kvůli zvýšení trvanlivosti. Já mám jeho neodolatelnou vůni a chuť spojenou se vzpomínkami na svou prababičku. Protože to právě ona na něm dělala ty pravé poctivé palačinky :) Tenkrát jsem přepuštěné máslo neznala a jeho chuť pro mě byla nezapomenutelná! (Díky, babi!) Jeho příprava není vůbec složitá a určitě se finančně vyplatí oproti již hotovým v obchodě.

Množství: cca 600-700 ml

Příprava: cca 25 min

Pomalý hrnec: I.stupeň 7 hodin

Budete potřebovat:

4 kostky nesoleného másla (nejlépe v bio kvalitě)

fáčovina/plátno

sklenice na uskladnění

Postup:

  1. Nakrájejte si máslo na 2 cm kostky a vložte do kastrolu. Na mírném plameni nechte máslo rozpouštět, než začne probublávat. Ale nemíchejte.

  2. Když máslo začne těsně pod bodem varu probublávat, začne na povrch vystupovat bílá pěna - mléčná sušina. Pomocí kovové lžíce nebo naběračky ji jemně postupně odebírejte pryč, až v kastrůlku zůstane čisté přepuštěné máslo. Většinou posbíráte celou malou misku. Celé to bude trvat cca 25 minut.

  3. Až odeberete většinu pěny, pořád máslo vařte na mírném plameni do okamžiku, než se na dně hrnce začnou karamelizovat pevné mléčné látky. Ty se zbarví dozlatova a ucítíte lehkou ořechovou vůni. Barva ghí bude o něco zlatavější než u přepuštěného másla, které se vaří kratší dobu – jen po bod vyjmutí všechny pěny, tedy po bod 3.

  4. Přeceďte ghí přes fáčovinu nebo jemné plátno do sklenice nebo nádoby, ve které chcete ghí uchovávat.

  5. Než ghí nebo přepuštěné máslo uložíte a nádobu zavřete, nechte ho zcela vychladnout.

TIP: Ghí i přepuštěné máslo vydrží v lednici až půl roku, při pokojové teplotě zhruba 3 měsíce. Ghí se dá velmi snadno připravit i v pomalém hrnci: Jednoduše pokrájená másla vložte do pomalého hrnce, zapněte ho na 7 hodin a pomalte na nižší stupeň (I.). Po sedmi hodinách si ghí slijte přes plátno jako v bodě 4.

M.


1 712 zobrazení3 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page