BANÁNOVÉ LÍVANCE PRO CELOU RODINU
- Yummy Paleo
- před 7 hodinami
- Minut čtení: 3
Pamatujete si na tyhle úplně jednoduché banánové lívance jen ze dvou ingrediencí? Sdílela jsem je už před roky a dnes je doma připravují svým nejmenším dětem snad už všechny maminky po celé republice. A to mě tolik těší! Banán + vejce = kouzlo.
Tenhle recept je jejich výživnější a sytější verzí. A co především - množství těsta vystačí pro celou rodinu. Kefír jim dodává kromě bílkovin jemnost a lehkost, mandlová mouka zase pořádnou porci kvalitních tuků. Připomínají nadýchané lívance z dětství, akorát ve funkčnější verzi.
Zkusíte je doplnit o jogurt, ovoce, domácí nutellu, marmeládu nebo si je dáte jen tak, v ruce?
Nezapomeňte se mrknout i na tipy pod receptem – dozvíte se, jak těsto využít pro nejmenší děti i jak si ho připravit dopředu.

Množství: cca 28 lívanců
Příprava: 5 min
Smažení: cca 15 min
Ingredience:
2 zralé banány
4 šťastná vajíčka
1 hrnek kefíru (250 ml) - kokosový nebo klasický/domácí plnotučný
1 lžička mleté skořice
špetka himalájské soli
3 vrchovaté lžíce mandlové mouky
3 vrchovaté lžíce tapiokového škrobu
kokosový olej/ghí na smažení
Postup:
V míse rozmačkejte vidličkou banány. Přidejte vajíčka a kefír a dobře promíchejte.
Přisypte skořici, sůl, mandlovou mouku i tapiokový škrob. Vše promíchejte. Stačí lžící nebo vidličkou – ale můžete těsto také promixovat tyčovým mixérem, aby bylo krásně hladké.
Nechte chvíli odstát, zatímco si rozehřejete lívanečník/pánev s trochou kokosového oleje nebo ghí.
Snižte teplotu na střední plamen a dejte na každý lívanec jednu lžíci těsta. Opékejte lívance z obou stran dozlatova. Jdou krásně obracet a drží tvar.
Postupně je odkládejte ideálně na chladící mřížku, ať před servírováním zespodu nezvlhnou.
Podávejte ihned – nebo uchovejte v krabičce a později znovu prohřejte v troubě krátce.
TIP 1: Připravte si těsto večer dopředu a uložte do lednice na ráno. Kefír přes noc zlehka „natráví“ cukry z banánu a lívance budou ještě jemnější. Ráno už jen usmažíte na lívanečníku.
TIP 2: Pro nejmenší děti můžete na klasické pánvi připravit mini lívanečky – jen pomocí lžíce. Ideálně půl lžíce těsta na lívaneček - líp se jim bude držet v ruce. Bude to pro ně skvělá varianta svačinky do krabičky na výlet nebo jako rychlá snídaně po ránu.
TIP 3: Nemáte čas stát u pánve a otáčet lívanečky? Nalijte celé těsto na větší pánev a za stálého promíchávání opékejte, dokud nevznikne „trhanec“ – taková jemná banánová míchanice, kterou zvládnete za pár minut. Funguje skvěle i pro nejmenší.
TIP 4: Už několik let zbožňuju fermentované kokosové produkty od Wild & Coco. Jsou to opravdu funkční a čisté produkty, s pořádnou dávkou zdraví. Navíc jsou vhodné i pro děti od 6. měsíce mezi prvními příkrmy, ještě dřív než se zavádí mléčné výrobky. Moje holky je milovaly. Dají se přidat do smoothie, do lívanců. Kromě kefíru máme oblíbené Cocoguardy i malé shoty. A taky kokosovou vodu v letních horkých dnech. Využijte kód: YUMMYGUT a získejte slevu 15% na vaši první objednávku (platí i pro již registrované uživatele). Minimální hodnota objednávky jen musí být 1.000,-. Tyto fermentované produkty vám v lednici vydrží více jak 2 týdny úplně bez obav (mám vyzkoušeno i měsíc).
TIP 5: Nemáte zrovna kefír? Zkute ho vyměnit za jogurt, tvaroh nebo ricottu.
Dobrou chuť,
M.
Tvoje průvodkyně opravdovým jídlem. Přečti si můj příběh nebo zakup knihu plnou opravdového jídla a zdraví Na celý život.

Commentaires