top of page

WHOLE30 KVĚTEN - ZNOVUZAVÁDĚNÍ A ŽIVOT PO PROGRAMU WHOLE30

Je tu poslední den Whole30. Zítra ráno se nalačno zvážím a změřím, abych porovnala všechny své výsledky. Ale jak už jsem psala, fyzická stránka není nejdůležitější. Určitě se mnou zhodnoťte i svou zdravotní stránku (vyrážky, ekzémy, alergie, akné, cukrovka, atp..), psychickou stránku (nálady, emoce, psychiku), spánek (spíte tvrději, usínáte snáz, budíte se svěží?), fungování mozku (máte lepší paměť, udržíte déle pozornost?), hladinu energie a další..

Až výsledky porovnáte a zhodnotíte, patrně zjistíte, že jste spokojení. Možná natolik, že byste chtěli u Whole30 zůstat napořád. Takže, co teď? :) Teď je ten správný čas na opětovné zavádění ;) 

Já šla do tohoto kola Whole30 především proto, abych prošla pořádně opětovně zařazovací fází, kterou jsem v prvním Whole30 trochu odbyla. Ráda bych si čas od času dopřála pseudoobiloviny a špaldu s ovsem.. Také kysané mléčné výrobky, jogurt či sýr, takže chci určitě vědět, jak na mě tyto potraviny budou působit, abych na tento "stav" byla připravená. Zbytek vyřazených věcí si mé tělo už nežádá, takže je zkoušet zařazovat ani nebudu. Nechybí mi. Po skončení zaváděcí fáze se chci dál stravovat dle zásad paleo stravování, dopřát si sem tam dezert z paleo ingrediencí. A když ucítím, že potřebuji restart, na pár dní si dám čistě Whole.


Teď zpátky k opětovnému zavádění, které bychom prostě měli brát jako druhou fázi Whole30, tak ji nepřeskakujme! :) Proč? Pro ilustraci - Bude den 31 či 32 a já se rozhodnu oslavit své vítězství např. palačinkami ke snídani, koblihou v práci, pizzou k obědu či zmrzlinou a pivem. Přeci jsem si to zasloužila a je už vlastně konec, ne? No jo, ale druhý den na to se budu cítit úplně bez energie, bude mě bolet břicho a hlava nebo vyleze vyrážka. Jenže nebudu vědět proč. Objevily se mi příznaky z toho či onoho? A teď babo raď! ;) Tolik jsem se snažila celých 30 dní a teď by to mělo být k ničemu, protože jsem se nestihla dozvědět nic o tom, jaký mají na mě vyřazené potraviny jednotlivě vliv.

Už jsem vás přesvědčila? :)

Můj plán pro rychlou verzi zavádění: 

(rychlá = minimálně 2 dny s čistým Whole30 mezi zkoušenými skupinami)


1. den -  zhodnotím alkohol bez lepku. Dám si jednu nebo dvě skleničky červeného vína. Během dne si připravím jídla dle pravidel Whole30 a budu pozorovat, jak se cítím.. Následující minimálně 2 dny budu jíst čistě dle Whole30. Zkusím zhodnotit účinky a rozhodnu se, v jaké formě a jak často zařadím alkohol do svého života ;)


4. den - zhodnotím mléčné výrobky a ve zbytku jídelníčku budu dodržovat Whole30. Ráno zařadím navíc bílý jogurt, k obědovému salátu přidám sýr (nejspíš čerstvý kozí), a k večeřové zelenině udělám zálivku ze zakysané smetany. Opět budu sledovat, jak mi bude. Následující minimálně 2 dny se vrátím čistě k Whole30. Pak zkusím opět zhodnotit účinky a rozhodnu se, v jaké formě a jak často mléčné výrobky budu zařazovat..


7. den - zhodnotím obiloviny bez lepku (quinoa, pohanka, amarant, kukuřice, rýže, atd..). Ve zbytku jídelníčku budu dodržovat Whole30. Ráno si připravím bezlepkový chleba nebo pohankovou kaši, k obědovému salátu přidám quinou a zkusím také jasmínovou rýži. Budu sledovat, jak se budu cítit. A minimálně následující 2 dny se budu držet opět Whole30. Pak se opět rozhodnu, v jaké formě a jak často zařadím tyto bezlepkové potraviny.. 


10. den - zhodnotím obiloviny s lepkem a ve zbytku jídelníčku dodržím Whole30. Ráno si připravím ovesnou kaši nebo domácí ovesný chleba (i když je oves jako takový bezlepkový, běžně je k sehnání převážně s lepkem, protože je často zpracováván ve stejných halách jako lepkové obiloviny a je tak kontaminovaný, bohužel). Zkusím špaldové těstoviny a určitě si dám vychlazeného Heinekena ;) Opět budu sledovat, jak se cítím. A minimálně další 2 dny budu jíst čistě Whole30. Opět zkusím zhodnotit účinky a rozhodnu se, v jaké formě a jak často obiloviny s lepkem zařadím - zda vůbec. Nebudu zkoušet ani pšenici a ani žito kvůli svým alergiím. 


Vy byste 13. den ještě mohli zkusit zařadit luštěniny. Já nechci. (burákové máslo, sója, fazole, čočka, atd..)


A teď už to bude jenom na nás. Sami si budeme řídit, kdy a v jakém množství a jak často začleníme potraviny mimo Whole30 do svého života a kde bude naše hranice. Měli bychom být tedy rádi, že nám program Whole30 dává možnost tuto hranici zjistit. Jestli budeme mít po víně migrénu, po mléku nás bude bolet břicho a po lepku se zhorší vyrážka, tak je jen na našem zvážení, jestli nám tyto vedlejší účinky za to stojí. Přesně budeme vědět, jak se cítíme po jídle odpovídajícím Whole30 a jak po jídle mimo plán a to je ta výhoda opětovného zavádění. Díky tomu si můžeme vytvořit zdravý, vyvážený a především trvale udržitelný jídelníček po zbytek života. A nebo minimálně do dalšího kola Whole30 ;)

M.

1 328 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page