top of page

FERMENTOVANÁ LIMONÁDA

Fermentovaná limonáda vzniká fermentací vodního kefíru. A to společně s ovocem, zeleninou nebo třeba bylinkami. Ovoce a zelenina se může použít čerstvá, sušená, lyofilizovaná nebo klidně mražená. Použít se ale může také sypaný kvalitní čaj, kávová zrna nebo klidně voda z mladého kokosu, jablečný mošt nebo čerstvé vymačkané šťávy. Meze se chutím nekladou, ani jejich kombinacím. Pojďte se podívat na kompletní článek o tom, co je vodní kefír, fermentovaná limonáda i k čemu poslouží fermentované ovoce, které nám zůstane po fermentaci.

Příprava: 5 min

Množství: 1 litr

Fermentování: 48-72 hodin

Na 1 litr fermentované limonády budete potřebovat:

1 litr filtrované vody

(lze použít vodu převařenou vychladlou, vodu několik hodin odstátou, kojeneckou v lahvi, nepoužívejte ale vodu z kohoutku kvůli chlóru, který by krystalkům uškodil)

5 lžic tibi krystalů

3 lžíce bio třtinového cukru (cca 50 g)

(pokud použijete světlý třtinový, bude vodní kefír hezky světlý)

volitelně: 1-2 kousky sušeného nesířeného ovoce – fík, meruňka, švestka, datle, mango nebo hrstka nesířených rozinek (sířené sušené ovoce opět krystalům vůbec neprospěje, může je dokonce zahubit)

Postup:

  1. Rozpusťte si třtinový cukr v trošce právě převařené vody, aby se cukr hezky rozpustil.

  2. Vložte tibi krystalky do litrové sklenice, kterou budete moct zavíčkovat.

  3. K tibi krystalkům přilijte filtrovanou vodu a lehce vychladlý cukernatý roztok, promíchejte plastovou/silikonovou lžicí nebo gumovou stěrkou a zavřete.

  4. Nechte na kuchyňské lince fermentovat cca 48 hodin (nebo alespoň v rozmezí 36-48h).

  5. Následně vzniklou "vodu", které se říká právě vodní kefír, slejte přes plastové/silikonové sítko do další lahve.

  6. Přidejte do vodního kefíru v lahvi ovoce nebo zeleninu, bylinky podle chuti a preferencí. Ovoce a zeleniny budete potřebovat velkou hrst. To znamená cca 100 – 150 g na 1 litr. Zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince fermentovat dalších 12 hodin, poté dejte na dalších 12 hodin do lednice.

  7. Po této době limonádu můžete slít přes plastové/silikonové sítko a přelít do lahví, ve kterých je budete skladovat v lednici. Není to ale nutné a ovoce a zeleninu v nich klidně můžete nechat.

  8. Pokud limonádu slijete, ovoce určitě nevyhazujte, je zfermentované a vy ho můžete využít například do kaší, jogurtu s granolou, na lívance nebo ho jednoduše zamrazte a později si z něho umixujte probiotickou zmrzlinu.

  9. Takto hotová fermentovaná limonáda vydrží v lednici i několik týdnů.

  10. Krystalky, které vám zůstaly v sítku, neproplachujte a vložte je do čisté sklenice na další fermentaci jako na začátku. 

NAŠE OBLÍBENÉ PŘÍCHUTĚ DO DRUHÉHO FERMENTOVÁNÍ:

Jahody s meduňkou, maliny s mátou, sušený heřmánek s plátky bio citrónu, okurka s mátou a šťávou z limety, plátky citrónu s čerstvým zázvorem, čerstvá červená řepa, maliny s čerstvou červenou řepou, mango s plátky citrónu a šťávou z citrónu, jablko se skořicí, třešně s mangem, mrkev s jablkem a pomerančovou šťávou.

10 TIPŮ, KTERÉ JSEM VYZKOUŠELA ZA VÁS:

1) Pokud limonádu z druhého fermentu po 24 hodinách přecedíte, zůstane vám v sítku ovoce a zelenina, kterou určitě nevyhazujte. Uskladněte ji do malé sklenice, zavíčkujte a vložte do lednice. V průběhu týdne ji použijte do smoothies, domácích zmrzlin, nanuků, chia kaší, jogurtů, do palačinek, … Případně ji zamrazte a použijte, až bude potřeba.

2) Můžete zfermentovat kterékoliv ovoce, díky fermentaci bude pak ovoce nejen lépe stravitelné, ale také bude obsahovat méně cukrů. Proto bude pro váš mikrobiom jenom přínosem. Zkuste třeba banány. Nakrájejte je na větší kousky a zalijte vodním kefírem (1. fermentem). Nebo třeba hrušky, jablka, ovoce které například máte doma ve velkém a potřebujete ho zdělat. V lednici vám takto naložené ve vodním kefíru ve sklenici vydrží týdny.

3) Jednou za čas (alespoň jednou za měsíc) dopřejte tibi krystalům tzv. revitalizační nálev. Tibi krystaly jednoduše zalijte Vincentkou nebo minerální vodou, přidejte cukr a nechte den na lince nebo v lednici zavíčkované v láhvi. Ožijou, vyživí se minerály a budou sloužit dál. Na 5 lžic tibi krystalů postačí cca 250 ml minerální vody a 3 lžíce cukru. Po jednom dni slijte a pusťte se do přípravy dalších limonád. Určitě krystaly neproplachujte.

4) Pokud nebudete chtít chvíli limonády připravovat vůbec, můžete je v takovémto revitalizačním nálevu uchovat klidně 14 dní – 3 týdny. Ale vždy v lednici. Pokud byste nechtěli fermentovat delší dobu, já třeba většinou od podzimu přes zimu limonády nedělám, tak můžete tibi krystaly rozdat a pak si na jaře pořídit zase nové.

5) Krystalky by vám po každé fermentaci měly přibývat, budou se zvětšovat a množit. Tím poznáte, že vše funguje tak jak má. Jednoduše si je můžete zvážit před fermentací a po fermentaci. Nebo to poznáte také podle množství lžic tibi krystalů, které ze sítka budete dávat do lahve na další fermentaci, zbyde jich tam víc. Tento zbytek můžete schovat do skleničky, přilít cukernatý roztok a někomu darovat. Případně vyhodit.

6) Některé zdroje k první fermentaci sušené nesířené ovoce ani nepřidávají. Takže pokud ho zrovna nebudete mít, nevěšte hlavu. Občas se to skutečně obejde i bez něho. Někdy i vícekrát za sebou. Limonáda poté může být méně perlivá a určitě ještě méně sladší.

7) Co je ale dobré, tak přidat trochu citrónové šťávy nebo plátek bio citrónu hned do první fermentace. Nebo také občas malou špetku himalájské soli. Ale opět to nutné není. 

8) Pokud budete fermentovat bez utaženého víčka, nebude limonáda perlivá. A nebojte, někdy se perlivost dožene až během druhé fermentace s ovocem. Perlivosti také pomáhá správný výběr sklenice při druhé fermentaci. Zkuste zvolit sklenici s užším hrdlem a pořádně utáhněte.

9) Nepoužívejte k výrobě limonád umělá sladidla, xylitol, agáve, kokosový cukr ani med. Z dlouhodobého hlediska si s krystaly nebudou rozumět a nebudou pro ně prospěšné. Navíc med je přirozeně antibakteriální, takže nebude s tibi krystaly fungovat. Nejlépe používejte nerafinovaný třtinový cukr nebo řepný cukr v bio kvalitě.

10) Pro mou čtyřčlennou rodinu připravuju rovnou várku ze 2 litrů. A do druhého fermentu připravím dvě příchutě. :)


Ať se vám limonády vydaří,

M.

5 649 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page