top of page

PROTEINOVÝ LOW CARB CHLEBA

Když může být Horká čokoláda plná vývaru, tak může být i chleba :) Nebo ne? Tenhle chleba rozhodně vývar v sobě ukrývá. Můžete použít jakýkoliv typ vývaru - masový, kostní, s výraznou chutí, či jemný - ale měl by být po vychlazení pěkně tužší (takový rozsolovitý), třeba kuřecí z receptu na Kuřecí Pho. Klidně ale použijte i vodnatější a jenom do něho přidejte kvalitní hovězí želatinu v prášku navíc - množství v receptu níže. Zkuste experimentovat s kořením a bylinkami podle vlastních chutí. Já miluju chlebové koření (mix kmínu, fenyklu a anýzu), které si kupuju už namixované. Ale když ho nemůžu zrovna sehnat, tak si udělám vlastní mix v poměru 2:1:1 kmín:fenykl:anýz.  A protože je chleba plný kvalitních tuků, tak ho nezapomeňte skladovat v lednici. 

Množství: 1 menší chlebová forma,

cca 15 plátků

Příprava: 10 min

Pečení: 40 min

Ingredience:

1/2 hrnku rozsolovitého vývaru 

(pokud budete mít spíše vodovatý, použijte 1+1/2 lžíce hovězí želatiny v prášku navíc, např. značka Great Lakes, kterou nechte předem nabobtnat v lehce ohřátém vývaru)

1 hrnek kokosového másla

(já nejraději používám značku Šufánek nebo Wild & Coco)

2 lžíce zlatého lněného semínka

2 lžíce ghí

4 lžíce mandlové mouky

3 šťastná vajíčka

1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu 

1 lžička namletého chlebového koření - směs kmín, anýz, fenykl

1 lžička himalájské soli

1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

1 lžička jedlé sody 2 lžičky medu - volitelně

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si chlebovou formu pečícím papírem.

  2. Rozemelte si nejdříve lněné semínko na mouku.

  3. Vlijte do mixéru vývar (případně s nabobtnalou želatinou), přidejte namleté lněné semínko, všechny ostatní ingredience a promixujte, případně vše pořádně promíchejte v míse.

  4. Přendejte těsto do pečící formy a pečte přibližně 40 minut.

  5. Chlebík poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.

  6. Jakmile vychladne, vložte ho do lednice, kde ho také skladujte (nejlépe ve vzduchotěsné nádobě). 

TIP: Nakrájejte si půlku chleba na silnější plátky a rovnou zamrazte na "horší časy";) Chlebík si také můžete nakrájet na kostičky, opražit na pánvi a přidávat do salátů nebo polévek.

M.



2 049 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page