Jablečná sezóna je v plném proudu, tak si dnes ukážeme, jak efektivně zpracovat přebytek jablek. Jde o snadnou přípravu jablečného pyré v pomalém hrnci. Pyré je skvěle dochucené kořením, chutná po pečených jablkách a vaří se s ghí, které mu dodá v závěru jemnou chuť. Určitě se nechejte ingrediencemi inspirovat i v případě, že pomalý hrnec nevlastníte a rozhodnete se připravit si jablečné pyré klasickým krátkým dušením.
Množství: cca 2 litry
Příprava v pomalém hrnci: 6 hodin na I.stupeň
Ingredience:
10 velkých jablek (cca 3 kg)
4 celé skořice
3 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
4 lžíce ghí
šťáva z 1 citrónu
Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na měsíčky. Vložte do vnitřní nádoby pomalého hrnce, přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte, přiklopte pokličkou a pomalu vařte na I. stupeň 6 hodin.
Poté vyndejte pečlivě skořice, hvězdičky badyánu i hřebíčky a promixujte do jemného pyré.
Ještě horké nalijte jablečné pyré do vyvařených sklenic, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte takto otočené sklenice vychladnout na kuchyňské lince.
Pyré skladujte v potravince nebo lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.
TIP: Servírujte jablečené pyré do skleničky či do misky s kokosovým jogurtem a domácí granolou. Přidejte pyré do jablečného makovce či kakaového korpusu. Pyré ale můžete použít i při přípravě bbq omáčky na vepřová žebra.
Opmerkingen