top of page

DOMÁCÍ JABLEČNÉ PYRÉ

Jablečná sezóna je v plném proudu, tak si dnes ukážeme, jak efektivně zpracovat přebytek jablek. Jde o snadnou přípravu jablečného pyré v pomalém hrnci. Pyré je skvěle dochucené kořením, chutná po pečených jablkách a vaří se s ghí, které mu dodá v závěru jemnou chuť. Určitě se nechejte ingrediencemi inspirovat i v případě, že pomalý hrnec nevlastníte a rozhodnete se připravit si jablečné pyré klasickým krátkým dušením.

Množství: cca 2 litry

Příprava v pomalém hrnci: 6 hodin na I.stupeň

Ingredience:

10 velkých jablek (cca 3 kg)

4 celé skořice

3 hvězdičky badyánu

8 hřebíčků

4 lžíce ghí

šťáva z 1 citrónu

Postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na měsíčky. Vložte do vnitřní nádoby pomalého hrnce, přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte, přiklopte pokličkou a pomalu vařte na I. stupeň 6 hodin.

  2. Poté vyndejte pečlivě skořice, hvězdičky badyánu i hřebíčky a promixujte do jemného pyré.

  3. Ještě horké nalijte jablečné pyré do vyvařených sklenic, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte takto otočené sklenice vychladnout na kuchyňské lince.

  4. Pyré skladujte v potravince nebo lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.

TIP: Servírujte jablečené pyré do skleničky či do misky s kokosovým jogurtem a domácí granolou. Přidejte pyré do jablečného makovce či kakaového korpusu. Pyré ale můžete použít i při přípravě bbq omáčky na vepřová žebra.

M.


2 821 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page