top of page

MAKOVEC S JABLKY

Měla jsem načatý sáček maku a tak vznikl tenhle super rychlý paleo makovec. Jediný problém je, že bych snědla klidně půlku najednou :D Makový chlebík je s jablky a díky tomu je vláčný, zároveň ale nadýchaný. Do těsta jsem hodila i pár datlí, které dělají jablkům vždycky skvělého chuťového parťáka. Mák si domů kupujte vždy nemletý a namelte si ho až doma těsně před použitím, abyste eliminovali oxidaci, které se po namletí mák vystavuje. Nevyužitý namletý mák skladujte v lednici.  

Chlebík můžete vytvořit i z makové drtě, kterou tak zužitkujete po výrobě domácího makového mléka.

Množství: 1 dlouhá forma na chleba

Příprava: 10 min

Pečení: 45 min

Ingredience: 1 hrnek nemletého máku / 1 hrnek makové drtě z mléka 3 středně velká jablka - oloupaná 4 šťastná vajíčka 5 datlí 4 lžíce domácího ghí - změklého 1 hrnek mandlové mouky / bezořechová varianta cca 100 g slunečnicových semínek 1/2 lžičky vanilky 1/2 lžičky skořice

špetka soli

1 lžička jablečného octu 1 lžička jedlé sody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180° C. A připravte si formu na chleba, kterou vyložte pečícím papírem.

  2. Namelte si hrnek máku najemno. (V případě použití slunečnicových semínek místo mandlové mouky si v tento moment namelte i slunečnicová semínka na mouku.)

  3. Smíchejte si mandlovou mouku spolu s mákem, vanilkou a skořicí v jedné míse.

  4. V mixéru si rozmixujte datle spolu s ghí, vajíčky, jablečným octem a špetkou solí na hladkou směs. Poté k nim přidejte oloupaná, jadřince zbavená a pokrajená jablka. A směs celou promixujte, aby se jablka zapracovaly najemno.

  5. V tento moment můžete přidat připravenou suchou směs. Pořád můžete vše promíchat krátce v mixéru. Na závěr přimíchejte jedlou sodu. A pořádně ještě jednou vše dohromady krátce promíchejte.

  6. Celou směs přendejte do připravené formy a dejte péct zhruba na 45 minut.

  7. Po upečení makovec vyndejte z trouby a nechte zchladnout ideálně na mřížce a vyndaný z formy v pečícím papíru. Chlebík bude hezky vláčný.

TIP: Pokud nemáte chlebovou formu, použijte klidně formu na dort, na bábovku nebo jednoduše pečte v zapékací či koláčové misce.

M.


10 695 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page