top of page

VEPŘOVÁ ŽEBRA V BBQ OMÁČCE

Mám tu pro vás recept na žebra bez marinování. To byl totiž vždycky můj kámen úrazu, když jsem chtěla zkusit jakýkoliv recept na žebra, zapomněla jsem počítat s časem, které marinování vyžaduje. Každopádně se nemusíte bát, bbq omáčka je v receptu dostatečně výrazná.Navíc s principy paleo stravování. Žebra si nejprve zatáhneme zprudka na pánvi a pak budeme pomalit 5,5 hodiny spolu s bbq omáčkou v pomalém hrnci. V závěru můžeme/nemusíme žebra přendat na plech a ogrilovat pár minut v troubě.  Pro ty, co nemají pomalý hrnec přidávám na konci receptu také tip jak na pečení v troubě.

Množství: 4 porce

Příprava: 15 min

Pomalé vaření: 6 hod

(Pečení: cca 2 hod)

Ingredience:

1 kg vepřových žeber od farmáře

sůl

pepř

sladká paprika

sádlo od farmáře

1/2 hrnku vývaru/vody


BBQ omáčka:

1/2 hrnku hruškového pyré / povidel nebo nedoslazované marmelády (např. zn. Bioláda)

(použít můžete i jablečné pyré nebo švestková povidla)

2 lžíce coconut aminos (Coconut aminos = paleo alternativa k sójové omáčce, pro mě daleko chutnější)

2 lžíce rajčatové pasty 

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky pepře

1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru

1 stroužek vylisovaného česneku

1/4 lžičky kajenského pepře

Postup:

  1. Očistěte si žebra. Poté je ze všech stran osolte, opepřete a přidejte i trochu sladké papriky. 

  2. Rozehřejte si na pánvi lžíci sádla a zprudka žebra opečte z obou stran, dokud se maso nezatáhne. 

  3. Mezitím si smíchejte v misce suroviny na bbq omáčku. 

  4. Jakmile budete mít všechna žebra zatažená, potřete je připravenou omáčkou a vložte do pomalého hrnce (klidně přes sebe). Přidejte půl hrnku vývaru, hrnec přiklopte, zapněte na I. stupeň a pomalte alespoň 5 a půl hodiny. 

  5. Ke konci času si zapněte troubu na funkci gril/případně na vysokou teplotu (okolo 250°C). Žebra vytáhněte a vyložte vedle sebe na mřížku nebo plech vyložený pečícím papírem. Pečte přibližně 15 minut, aby byla žebra hezky křupavá.

  6. Podávejte s domácí majonézou a posypané čerstvými bylinkami.

TIP 1: Pečení v troubě. Postupujte stejně až po bod 4. Zatažená žebra si potřete připravenou grilovací omáčkou, vložte je do zapékací misky, přidejte půl hrnku vývaru a přiklopte pokličkou nebo zakryjte alobalem. Takto pečte cca 2 hodiny na 160-170°C. Poté stejně jako v postupu výše, žebra vytáhněte a vyložte vedle sebe na pečící mřížku nebo plech vyložený pečícím papírem. Zapněte si troubu na funkci gril/případně na vysokou teplotu (okolo 250°C). Pečte přibližně 15 minut, aby byla žebra hezky křupavá.


TIP 2: Vyzkoušejte BBQ omáčku na kuřecí křidélka nebo paličky :)


Dobrou chuť, 

M.


1 983 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page