top of page

15 VĚCÍ, KTERÉ MI PALEO STRAVOVÁNÍ DALO

Tento článek jsem měla v plánu sepsat už dávno. Vlastně k prvním narozeninám blogu i mého prvního roku s paleem zároveň. Což bylo v lednu :) Ale konečně je tady. Tak doufám, že tím zodpovím i vaše dotazy, které mi ohledně mých zkušeností s paleo stravováním průběžně přicházejí.


Pokud jste četli můj úplně první článek tady na blogu, moc dobře víte, že jsem se k paleu odvážila kvůli potravinovým alergiím, které mě dlouhou dobu trápily. Tyto alergie se mi projevovaly na kůži v oblasti kolem rtů, otoky rtů, jazyka a dásní. Nikdy jsem přesně nevěděla, po čem všem se mi reakce objeví. A od doktorů jsem si slibovala, že mi prostě vytyčí detailně problémové potraviny, na které mé tělo reaguje a já je jednoduše odstraním ze svého jídelníčku. No ale nikdo z doktorů mi nebyl schopen nabídnout takovéto kompletní testy a v podstatě se vše jen zobecnilo na kategorie potravin jako peckovice, malvice, lepkové, ořechy (a zde do této skupiny zobecnili i kokos) atd, atd.. Trochu úsměvné, že? Tenkrát jsem byla celá nešťastná, že mi toho vlastně moc nezbývá, co bych mohla jíst. Nebo jsem si to alespoň myslela. Každopádně jsem skončila se silným doporučením pro vakcinaci, která by měla proběhnout vždy na podzim po dobu tří let, během nichž bych mimochodem nesměla otěhotnět! Smutně teď vzpomínám, že mi nikdo z doktorů nedoporučil jakoukoli změnu ve stravování, abych se například vyvarovala průmyslově zpracovaným potravinám, abych koukala po lepší kvalitě surovin, včetně masa. Vlastně je to všechno tak strašně jednoduché! Udělat maximum pro to, být a cítit se zdravější, je jednoduché! 80% celkové kompozice našeho těla ovlivňuje to, co a z jakých zdrojů jíme, nehledě na to, jestli cvičíme do bezvědomí či nikoliv.A to teď nemluvím o vnitřní stavbě a tělních procesech.

Musím říct, že jsem dlouho nebyla do ničeho tak zapálená, jako do svého prvního kola programu Whole30 (Co je program Whole30?) na přelomu ledna/února 2016. O jeho průběhu jsem vám průběžně psala.

Po skončení svého prvního Whole30 jsem se až bála vrátit k původní stravě. Jíst taková jídla z potravin, která jsem za oněch 30 dní programu jedla, mi maximálně vyhovovalo. A tak jsem se ke své původní stravě-nestravě už nevrátila. Rozhodla jsem se, že místo toho zůstanu u něčeho stejného - z pohledu potravin a kvality - jako byl program Whole30. A tím je paleo jako dlouhodobě udržitelný způsob stravování.

Rozdíl mezi paleem a Whole30 vidím především v tom, že paleo není striktní a jednotný systém pravidel - nemá pevné hranice. Naopak paleo dbá na to, abyste poslouchali více vaše tělo a dokázali tak naslouchat co a kolik toho potřebuje. :) Při paleu tedy jíte, když cítíte, že máte zrovna hlad. Není zde dáno, že musíte jíst 3x za den. Můžete dokonce dodržovat tzv. IF (Intermittent Fasting) neboli přerušované půsty. Nebo si čas od času můžete dopřát nějaký ten dezert vytvořený z povolených "paleo" surovin. A dokonce si ve směru paleo primal můžete střídmě dopřát kvalitní mléčné výrobky. No a když cítíte, že jste trochu vybočili z cesty :) nebo si dopřáváte více "paleo" dezertů než by bylo zdrávo (na úkor menších porcí zeleniny, bílkovin a tuků), tak není nic jednoduššího, než si znovu dopřát kompletní restart pro vaše tělo opět v podobě Whole30. Já jsem tak učinila ještě v květnu a říjnu 2016 (a sepsala jsem to pro vás vše do záložky Program Whole30 - včetně vzorových jídelníčků na každý den, abych sobě i vám ulehčila práci s přemýšlením nad sestavením jídel v budoucnu, až zase budou potřeba).

Ráda bych zdůraznila, co mají nebo by měly mít, všechny ty směry paleo, primal dokonce low-carb-high-fat (LCHF, neboli nízkosacharidové stravování) a program Whole30 společného.Tím je především zvolená kvalita potravin. Minimum a nejlépe žádné průmyslově zpracované výrobky. Já dbám primárně na bio kvalitu masa a vajíček. Vajíčka mám obstaraná domácí a když dojdou, kupuji farmářské a bio (s označením 0, 1). Kde, co, jak nakupuju, jsem Vám už jednou sepisovala sem, tak se určitě podívejte, trochu jsem to pro vás aktualizovala! ;)

A teď už...

CO MI PALEO DALO:

1) ty nekonečné vyrážky kolem rtů jsou pryč, ekzémy na rukách jsou pryč - už od třetího týdne, co jsem se takto začala stravovat

2) zlepšil se mi spánek - a to i v době, kdy jsem kojila a stávala v noci k malé - nemám žádný problém s usínáním ani se vstáváním

3) v průběhu dne cítím daleko více energie a žádné její úpadky

4) nadobro se mi změnil pohled na potraviny, vytříbil se mi tak trochu gastronomický vkus :D (čti: už žádné smažáky s hranolkami)

5) díky už prvnímu absolvovanému programu Whole30 jsem si kompletně změnila své stravovací návyky a chutě - a doufám, že trvale ;)

6) zklidnily a vyrovnaly se mi hormony, což jsem ocenila nejvíce v době kojení

7) opravdu jsem si touto změnou podpořila tvorbu MM (mateřského mléka)

8) není pro mě nyní problém jíst 3 a méně jídel za den bez pocitu hladu a chutí "na něco" - dostatečně totiž přijmu potřebné kalorie jen v daných jídlech, ze kterých mé tělo čerpá po zbytek dne - a to je v podstatě osvobozující, protože máte najednou více času, který nemusíte věnovat myšlenkám na jídlo - co si dám ke svačině, atd atd...

9) žádné chutě a hlad v noci v době kojení - to jsem před změnou stravy neznala

10) nějaký ten příjemný úbytek na váze, bez hodin v posilovně - především to, co zůstalo po těhotenství

11) dokážu si udržet svou přirozenou váhu bez nadměrného cvičení 12) nový přístup k pohybu a cvičení díky Marku Sissonovi (Mark je mimo jiné autorem knihy Primal Blueprint) 13) spoustu nových přátel skrze jídlo, českou komunitu paleo, se kterou je vše daleko inspirující

14) ale především mi paleo přineslo svobodu v jídle, svobodu ve svém zdraví 15) no a taky tento blog a vás, že? :) 


Těchto všech přínosů jsem sama důkazem, stejně tak i další statisíce lidí po celém světě. Zhruba 95% účastníků programu Whole30 dokázalo přiblížit svou váhu k optimu a zlepšit skladbu svého těla a to bez náročného a někdy hodně otravného počítání kalorií nebo trápení v posilovně - už za oněch 30 dní. Nejen účastníci programu Whole30, ale i také komunity lidí, kteří se stravují paleo, primal, Low-Carb-High-Fat uvádějí stejně jako já stálou hladinu energie v průběhu dne, kvalitnější spánek, zlepšení sportovních výkonů, optimističtější náladu a lepší soustředěnost. Také tito lidé potvrzují zmizení nezdravých návyků - především nezvladatelné chutě na sladké - se kterými dříve tak bojovali při jakýchkoliv dietách. 

A přidám k tomu to nejdůležitější - zlepšení či úplné vyléčení mnoha chorob a zdravotních stavů spojených se stravováním a životním stylem jako: alergie, astma, artritida, bolest kloubů, celiakie, Crohnova nemoc, dráždivý tračník, diabetes, deprese, dysfunkce štítné žlázy, chronický únavový syndrom, kopřivka, lupus, migrény, neplodnost, onemocnění kůže, pálení žáhy, syndrom propustného střeva a mnoho dalších! 


Je na každém z nás, jak se se svými zdravotními strastmi (pokud nějaké máme) popasujeme. Já se rozhodla pro aktivnější cestu než je jen polykání prášků, stříkání sprejů a podávání vakcín. 

A mohu jen doporučit každému z vás, abyste minimálně vyzkoušeli a posoudili sami podle sebe, jak na vás potraviny působí.

Minimálně se dobře a kvalitně dosyta najíte ;) 

Osobně se nyní snažím poslouchat vlastní potřeby těla -  v podobě velikosti a četnosti porcí. Nepočítám makroživiny, ale pro svůj přehled jsem tak pár dní učinila. Jen pro kontrolu, že ničím nestrádám. Tím jsem zjistila, že mi vlastně nedělá vůbec problém být pár dní i týdnů na low-carb stravě. Jiné dny si zase dopřeju více sacharidů v podobě batát či brambor. Zařazuji také párkrát do týdne bio kozí a ovčí mléčné produkty. Jindy si s chutí dám sklenku červeného vína. 

A jestli hřeším? Nehřeším. Pokud jdu (jednou za uherský rok) do kina - prostě si pár hrstí popcornu s radostí užiju. Bez výčitek. Pokud se přede mnou objeví něco, u čeho si řeknu, JO, to mi za to stojí! Dám si to prostě s radostí. Děje se tak čím dál míň! Ale vždy si následně dám druhý den tzv. očistný den, nejlépe se zařazením co nejvíce zelených potravin, aby se tělo a hormony zase hezky vrátily zpátky do normálu. :)


No a jestli mě pro dnešek ještě nemáte dost, natočily jsme spolu se skvělou Hankou Štipák rozhovor do jejího parádního pořadu plného podcastů. A ten si teď můžete pustit zde:


Já sama sebe raději poslouchat nebudu :D Protože vím, že jsem byla dost nervózní :) Ale budu moc ráda, pokud mi dáte vědět, jestli se vám to líbilo!

Pozn.: Všechny fotky jídel, které fotím, jsou téměř vždy jedna moje porce, tak jak jí jím. Servíruju si jídla především sama pro sebe, ne pro fotku ;) 

M.


1 314 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page