DÝŇOVÁ RANNÍ KAŠE S KAKAEM

Lahodná sametová kakaová kaše. Recept, kterým si ulehčuju snídaně, protože si vše připravím večer než jdu spát do pomalého hrnce a ráno se vzbudíme do voňavé kuchyně. Posledním krokem zbývá ráno kaši jenom promixovat ponorným mixérem a servírovat do misek s kakaem. V receptu níže vám ale uvádím i verzi pro pečení v troubě pro ty z vás, co pomalý hrnec nemají. Každopádně pak recept ztrácí trochu na efektu – přijít k hotovému :) Dobrou chuť.

Množství: 4-6 porcí

Příprava: 5 min

Pomalý hrnec: 8 hodin na I. stupni

(Pečení v troubě: cca 65 min)

Ingredience:

1 máslová dýně

2 jablka

½ hrnku pekanových ořechů

½ hrnku kešu

1 hrnek kokosového mléka (případně jiného ořechového)

1 lžička skořice

½ lžičky vanilkového extraktu

½ lžičky muškátového oříšku

½ lžičky kardamomu – volitelně

1 lžíce ghí

Servírování:

kokosový jogurt (případně jakýkoliv jiný)

raw kakaový prášek

Postup:

  1. Dejte si odmočit pekanové ořechy a kešu ideálně 8 hodin předem. To znamená, vysypejte ořechy do mísy, zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené a přidejte špetku soli. Poté ořechy propláchněte, sceďte a odložte stranou. Pokud na tento krok zapomenete, nic hrozného se ale neděje.

  2. Vymažte si dno a boky pomalého hrnce lžící ghí.

  3. Dýni si oloupejte, omyjte a rozkrájejte na kostičky nebo plátky. Oloupejte si i jablka, zbavte je jadřinců a rozkrájejte. Obojí vložte do pomalého hrnce.

  4. Odmočené a propláchnuté ořechy si nyní lehce promixujte do drti a přidejte k dýni a jablku.

  5. Přilijte kokosové mléko, přisypte skořici, muškátový oříšek, kardamom a vanilkový extrakt.

  6. Celou směs důkladně promíchejte. Hrnec zapněte na I. stupeň (low) a pomalte 8 hodin.

  7. Ráno celou směs promixujte ponorným mixérem a servírujte.

  8. Doporučuju servírovat spolu s kokosovým (či jiným) jogurtem a kakaovým práškem. Rázem se z dýňové kaše stane kakaová pochoutka i pro všechny děti :)

TIP: Přimíchejte do kaše lžíci kolagenu/proteinu pro doplnění bílkovin.

TIP 2: Kaše je skvělá i s pomletým lněným semínkem a strouhaným kokosem.


Postup pro pečení v troubě:

  1. Předehřejte si troubu zhruba na 170°C. Vyložte si plech pečícím papírem.

  2. Dýni si podélně rozkrojte na polovinu a vyjměte semínka. Rozkrojenou částí položte na plech a papír kolem dýně pocákejte 2 lžícemi vody. Pečte zhruba 40 minut dokud dýně nezměkne. Poté nechte vychladit alespoň 20 minut.

  3. Až dýně vychladne, tak si promažte zapékací misku lžící ghí. Vnitřek dýně vydlabejte a přendejte do nádoby mixéru. Přidejte dovnitř i jablka, kokosové mléko, ořechy a všechno koření. Promixujte.

  4. Promixovanou směs přelijte do zapékací misky a pečte ji zhruba 25 minut při teplotě 200°C.

  5. Servírujte stejně jako v postupu u pomalého hrnce.

M.


734 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz