top of page

JÍDLO - KDE NAKUPOVAT, KDE SE NAJÍST

Zhruba v roce 2011 jsem shlédla film Food, Inc. a zapřísahala se, že už nikdy - opravdu nikdy - nedám do pusy hamburger z fastfoodů. A věřte, že to šlo samo. Stačilo si vzpomenout na pasáže z filmu! Ale chvíli mi trvalo, než jsem opravdu přišla na to, že jsme to, co jíme a dokonce - že jsme to, co snědlo to, co jíme. To je přesný překlad mého nejoblíběnějšího přísloví:

„We are whatever we eat has eaten.“

Pokud jste se také začali zajímat o stravování a životní styl paleo, víte, že se jí hodně masa. Ale pozor, nejedná se o přejídání se masem. Je to komplexní stravovací systém, díky kterému se dodávájí do těla minerály, vitamíny a podporuje se tak správný chod hormonů. Maso mám moc ráda, ale určitě ho není potřeba jíst v každém chodu (jako zdroj bílkoviny). Na co se ale často bohužel zapomíná je jeho kvalita.

I když ho naši předkové v paleolitu snědli opravdu dost, určitě nikdy ho nevyndávali z polystyrenového obalu nebo plastu. A právě v něm se často prodává zlevněný kus masa z nezdravé a špatně krmené krávy (samozřejmě nejen krávy). Proto je v dnešní době tak moc důležité podpořit chovy farmářů, zajímat se, čím zvířata krmí a právě jejich bio/farmářské maso kupovat.

A jestli vás nepřesvědčí má slova, tak tenhle film určitě :)

Pokud nevíte, kde se dá kvalitní maso pořídit, tak se určitě podívejte na můj doporučený seznam. Také mi chvíli trvalo, než jsem některé zdroje objevila, tak bych vám to ráda usnadnila.


KDE NAKUPOVAT

MASO

Naše Maso - prodejna na Praze 1, popřípadě eshop

Jejich kvalitní maso se dodává do pražských restaurací Ambiente. Seženete zde třeba vyzrálé hovězí, přeštické vepřové maso, taliány nebo morkové kosti. V jejich obchůdku jé pořád plno a zastavit se zde můžete i na rychlého hamburgera, roastbeef či tatarák. Z eshopu dováží po Praze a do okruhu 20 km. Seženete zde i štastná vajíčka.


The Real Meat Society - prodejna na Praze 1, eshop (bohužel pouze s osobním vyzvednutím)

V tomto obchodě najdete maso z českých zvířat z pastevních a bio chovů. Nabízejí i masové bedýnky s objednáním alespoň 48 hodin dopředu. Na eshopu najdete objednávkový formulář, bohužel si ale nákup musíte vyzvednout osobně.


Rohlik.cz - eshop - rozvoz Praha, Brno

Rohlík.cz nabízí také farmářské maso a uzeniny. Dokonce mají v nabídce pár vakuovaných kousků z TRMS (The Real Meat Society). Ale nabídku farmářů a bio masa pořád rozšiřují. 

Přiznám se, že zde nakupuji všeobecně nejčastěji - prostě je to pohodlné a mně jako mámě na mateřské to maximálně vyhovuje. Nabízejí nejen farmářské maso, šťastná vajíčka a biopotraviny, ale také věci do domácnosti a pro kojence. Když neuspořím penízky, tak uspořím čas.  A taky nervy.

 

Svět bedýnek - eshop - konečně šance pro ostatní, co nebydlí v Praze ani v Brně

Tento eshop se pyšní čerstvými lokálními biopotravinami a farmářskými produkty. Mimo sezónu doplňují z ověřených zahraničních farem. Zelenina, ovoce, maso, šťastná vajíčka, trvanlivé produkty, produkty do domácnosti. Tohle je moje volba každý týden nebo obtýden. Momentálně se zde snažím nakupovat více jak na Rohlíku. S rozvozem po celé ČR! Seženete zde i výborné jehněčí, telecí i ryby. Bedýnky můžete namixovat podle vaší chuti. Sortiment je opravdu velký - od masa, přes ovoce a zeleninu, bylinky, vejce, pečivo až po drogérii. Dvě doručovací okna (dopolední a odpolední) od pondělí do pátku, přes Vánoce bývají rozvozy i o sobotách :)


Farma U řeky Orlice - eshop - s osobním vyzvednutím na farmě + závoz Praha a Brno

Na farmě v Lípě nad Orlicí ve Východních Čechách mají také nabito super hovězím a vepřovým masem. A jejich cena se rozhodně vyplatí. Bohužel ale nemůžete být troškaři a musíte nakoupit povětšinou kilové zásoby, ale najdou se i výjimky. 


Já mám dědu rybáře a s tím si vcelku vystačím :) Popřípadě nabízí čerstvé ryby i Rohlík.cz.


Pro další ověřené zdroje vám doporučím příspěvěk od Žanety Kremsa.


ZELENINU A OVOCE

Na prvním místě je pro mě kvalita masa. Hned na tom druhém ovoce a zeleniny. Není nad domácí úrodu, ale bohužel v pražském bytě v osmém patře nemám moc šancí něco vypěstovat. Proto jsem ráda za jarní a letní babičinu zahrádku. Domů (až ke dveřím) pak objednáváme Svět bedýnek a jejich předsestavené bedýnky s ovozelem (dokoupíte ale i bio maso, mléčné, trvanlivé i produkty do domácnosti). Zbožňuju tuhle službu a mají mou naprostou důvěru. A pak mám moc ráda klasické farmářské trhy. V Praze mám oblíbený Jířák, ve Východních Čechách zase trhy v Doudlebách nad Orlicí. Pokud ale nenakupuju zrovna tam, snažím se řídit pravidlem - nejlíp lokální! a pak taky - co má slupku, která se nejí, tak u toho nevyžaduju bio kvalitu. 

Pro ty, kteří si nejsou jisti, zda se poblíž jejich bydliště konají farmářské trhy, snad pomůže tento seznam trhů v ČR. Určitě ten nejbližší navštivte! 


OSTATNÍ YUMMY POTRAVINY

Co se týče mléčných produktů, kupuju pro rodinu produkty farmářů - také nakoupíte na farmářských trzích, na Rohlíku.cz, ve Sklizenu nebo Svět bedýnek. Já bych se po skončení programu ráda vrátila alespoň ke kysaným výrobkům, jogurtům a čerstvým sýrům - uvidíme, jak mi tyto potraviny sednou ve fázi znovuzačleňování :)))

Pro vše ostatní od ořechů, bezlepkové mouky, přes semínka, raw kakaový prášek, koření, datle, kakaové máslo až po superpotraviny využívám eshop Honest Market.Samozřejmě ale zkuste využívat obchody se zdravou výživou, které máte poblíž. Pro mě je nejpohodlnější a nejpřehlednější cesta eshopu :))) 


KAM NA JÍDLO

Vyzkoušeno za vás

Dock House, La Casa Argentina, Ambiente (Brasieiro, Čestr, Eska, Kantýna, Lokál, Naše Maso), Stejkárna, Wine Food Market, Grosetto Marina, Restaurant Per Te, Bruxx, PuzzleSalads, Phill's Twenty7, Home Kitchen, George Prime Steak, Potrefená husa Vinohrady, Nota Bene, Field, Yuniku Korean BBQ

Musím navštívit (Praha): Herbivore, Secret of Raw, Restaurace Plevel, Green Factory, Maso a kobliha, Café Savoy, La Degustation, Bottega Linka,...


A jakou restauraci/kavárnu/bistro byste mi doporučili vy? A kde nejčatěji nakupujete bio potraviny? :)

M.

650 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page