LEVANDULOVÁ BÁBOVKA

Už se celkem dlouho držím stejných poměrů vajíček, mandlové mouky a tapiokového škrobu pro všechny dortové korpusy i bábovky. A vlastně proč ne, když to funguje. Tentokrát bábovka zavoní po levanduli a citrónu. Sušenou levanduli jsem si přála přidat do některého dezertu už dlouhou dobu. Zní to totiž trochu fancy, voňavě, a hodící se k čaji. A teď ta čajová sezóna s pomalu přicházejícím babím létem a začátkem podzimu právě začíná. Ve skutečnosti jsem neměla nikdy příležitost s levandulí cokoliv ochutnat. Takže to byl celkem risk při prvním pokusu. Ale povím vám, výsledek stojí za to. Hlavně teda ta citrónovo-kokosová poleva. Ta je!

Množství: cca 16 kousků / 6 cup bundt pan

Příprava: 15 min

Pečení: 50-60 min

Ingredience:

Těsto:

3,5 hrnku mandlové mouky

1/2 hrnku tapiokového škrobu

1/2 lžičky soli

8 šťastných vajíček (zhruba velikost M) - nejlépe pokojové teploty

1/2 hrnku medu

1 bio citrón - použije se kůra i šťáva

2 lžičky vanilky nebo 4 lžičky vanilkového extraktu

2/3 hrnku ghí

1 lžíce sušené levandule

1 lžička jedlé sody


Citrónovo-kokosová poleva:

1/3 hrnku kokosového másla

2 lžíce citrónové šťávy z bio citrónu

cca 6 lžic vody – přidávat postupně

sušená levandule

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte si formu na bábovku (6 hrnkovou o objemu 1,4l)

  2. Prohřejte si v malém kastrolku ghí a dejte následně stranou, aby lehce vystydlo.

  3. Ve velké míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a sůl.

  4. Připravte si vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další mísy a přidejte k nim rozehřáté ghí, med, šťávu z bio citrónu a vanilku, všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem.

  5. Žloutkovou směs přidejte ke směsi s mandlovou moukou, přidejte kůru z bio citrónu, sušenou levanduli a pořádně vše zpracujte a promíchejte.

  6. Vyšlehejte si bílky s malou špetkou soli. Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků.

  7. Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.

  8. Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 50-60 minut.

  9. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Vyklopte jak vám materiál bábovkové formy dovolí.

  10. Zatímco se vám bude bábovka chladit, připravte si polevu. Lehce si rozehřejte kokosové máslo na pokojovou teplotu. Přidejte 2 lžíce citrónové šťávy a postupně až 6 lžic vody pokojové teploty (případně méně i více podle potřeby – často se to liší značkou a kvalitou kokosového másla). Poleva by měla byt hutnější ale zároveň tekutá, aby šla bábovka dozdobit.

  11. Poleva dodá nejen na efektu, ale především na chuti. Proto si množství zvolte sami.

TIP: Já použila formu z litého hliníku s nepřilnavým povrchem od Nordic Ware, kterou pouze vymastím. V případě, že budete potřebovat formu i vysypat, použijte například kokosovou mouku. Kokosové máslo mám kvalitou a chutí ze všeho nejradši od Šufánka nebo Wild&Coco.

M.


738 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz