Pokud máte alergii na laktózu, držíte program Whole30, stravujete se podle paleo zásad, jste vegan, kojíte, jste těhotná, nebo vám mléčné produkty prostě nechutnají, určitě řešíte nebo byste měli řešit dostatečný příjem vápníku. Jelikož jsem sama toto téma řešila před zahájením programu Whole30, ráda bych se s vámi o něj podělila :)
Příjem vápníku u dospělého člověka by se měl pohybovat okolo 1 000 - 1 300 mg za den (*dle více odborných zdrojů). Někteří lidé (možná většina) ještě mají stále za to, že hlavní zdroj vápníku najdeme v mléce a mléčných výrobcích. Mnoho posledních studií ale prokázalo, že vápník v kravském mléce má horší vstřebatelnost a tělo zahleňuje oproti zdrojům rostlinným. Proto si pojďme porovnat zdroje vápníku a ukázat, jaké potraviny nás o vápník okrádají tím, že narušují acidobazickou rovnováhu našeho těla (rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím).
Zdroje vápníku a jejich hodnota na 100g/ml (*průměr z více zdrojů)
Mléko polotučné 115 mg
Mléko kozí 190 mg
Podmáslí 120 mg
Sýr Eidam 30% t. v s. 750 mg
Jogurt bílý 185 mg
Parmezán 1200 mg
Mák 1350 mg
Chia semínka 1200 mg
*pozor ale na doporučené denní dávkování, které je max. 2 pol. lžíce Brambory 8 mg
Čočka 117 mg
Mandle 250 mg
Fíky čerstvé 700 mg
Špenát 85 mg
Kapusta 95 mg
Sardinky bez oleje 437 mg
Filé 714 mg
Mořské řasy průměr 1400 mg
Potraviny, na které bychom si měli dávat pozor, protože narušují acidobazickou rovnováhu organismu a okrádají nás mimojiné o vápník, jsou následující:
- moučné výrobky (i celozrnné), přílohové potraviny (kuskus, brambory, bulgur, atp.), maso a masné výrobky, mléčné výrobky, sladkosti (klasický rafinovaný bílý cukr, třtinový), nápoje (sladké limonády, káva, alkohol), léky
Na vstřebávání vápníku má významný vliv i dostatek hořčíku a vitamínu D, proto bychom si jejich příjem měli také hlídat. Teď ale zpátky k samotnému vápníku. Všimli jste si toho máku? Ano, ta čísla jsou správná. Mák je nutričně bohatou bombou, obsahuje vitamíny, minerální látky a má prý zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů. A řadí se bezesporu k nejbohatším zdrojům vápníku. Jeho obsah je až 12x vyšší než u mléka. Mák je navíc skvělou zásadotvornou potravinou - například ve formě makového mléka, na které jsem vám připravila postup a recept uložila do kategorie Nápoje v receptové části blogu :)
A co vy a mák? Máte ho rádi? Do čeho všeho ho používáte? :)
Comments