top of page

VÁPNÍK

Pokud máte alergii na laktózu, držíte program Whole30, stravujete se podle paleo zásad, jste vegan,  kojíte, jste těhotná, nebo vám mléčné produkty prostě nechutnají, určitě řešíte nebo byste měli řešit dostatečný příjem vápníku. Jelikož jsem sama toto téma řešila před zahájením programu Whole30, ráda bych se s vámi o něj podělila :)

Příjem vápníku u dospělého člověka by se měl pohybovat okolo 1 000 - 1 300 mg za den (*dle více odborných zdrojů). Někteří lidé (možná většina) ještě mají stále za to, že hlavní zdroj vápníku najdeme v mléce a mléčných výrobcích. Mnoho posledních studií ale prokázalo, že vápník v kravském mléce má horší vstřebatelnost a tělo zahleňuje oproti zdrojům rostlinným. Proto si pojďme porovnat zdroje vápníku a ukázat, jaké potraviny nás o vápník okrádají tím, že narušují acidobazickou rovnováhu našeho těla (rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím). 


Zdroje vápníku a jejich hodnota na 100g/ml (*průměr z více zdrojů)

Mléko polotučné  115 mg

Mléko kozí 190 mg

Podmáslí 120 mg

Sýr Eidam 30% t. v s. 750 mg

Jogurt bílý 185 mg

Parmezán 1200 mg

Mák 1350 mg

Chia semínka 1200 mg

*pozor ale na doporučené denní dávkování, které je max. 2 pol. lžíce Brambory 8 mg

Čočka 117 mg

Mandle 250 mg

Fíky čerstvé 700 mg

Špenát 85 mg

Kapusta 95 mg

Sardinky bez oleje 437 mg

Filé 714 mg

Mořské řasy průměr 1400 mg

Potraviny, na které bychom si měli dávat pozor, protože narušují acidobazickou rovnováhu organismu a okrádají nás mimojiné o vápník, jsou následující:

- moučné výrobky (i celozrnné), přílohové potraviny (kuskus, brambory, bulgur, atp.), maso a masné výrobky, mléčné výrobky, sladkosti (klasický rafinovaný bílý cukr, třtinový), nápoje (sladké limonády, káva, alkohol), léky

Na vstřebávání vápníku má významný vliv i dostatek hořčíku a vitamínu D, proto bychom si jejich příjem měli také hlídat. Teď ale zpátky k samotnému vápníku. Všimli jste si toho máku? Ano, ta čísla jsou správná. Mák je nutričně bohatou bombou, obsahuje vitamíny, minerální látky a má prý zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů. A řadí se bezesporu k nejbohatším zdrojům vápníku. Jeho obsah je až 12x vyšší než u mléka. Mák je navíc skvělou zásadotvornou potravinou - například ve formě makového mléka, na které jsem vám připravila postup a recept uložila do kategorie Nápoje v receptové části blogu :)

A co vy a mák? Máte ho rádi? Do čeho všeho ho používáte? :) 

M.

469 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page