top of page

WHOLE30 LEDEN - 3. A 4. TÝDEN

Už je to víc jak týden, co jsem dokončila program Whole30, a jsem na sebe tak pyšná. Nic mě nezlomilo! A že těch příležitostí mohlo být.. Minule jsem vám psala, že se mi v druhém týdnu zhoršily projevy alergie. Ty se ale naštěstí s úderem třetího týdne výrazně zlepšily a k jeho konci úplně vymizely - opravdu! Začala jsem mít i více energie, i když jsem měla zrovna náročnější období s dcerkou, která byla nemocná. Nemocné dítě je i velké břemeno na nervy, to mi věřte! Čekala jsem proto výkyvy nálad a stres - místo toho jsem ale dokázala být vyrovnanější a připisuji to právě stravě.


Jakmile uběhl třetí týden, ani jsem si na nějaký program Whole30 pomalu nevzpomněla. Abyste porozuměli správně - jídla šla vařit úplně sama, nákupy se zautomatizovaly, porce jsem měla v oku, inspirace nedocházela.. šlo to samo.. a najednou přišel třicátý den a já si uvědomila, co teď? Cítila jsem, že mi tento způsob stravování vyhovuje a že mi kromě mléčných produktů nic nechybí..

Nyní jsem ve fázi, kdy zkouším zařazovat zpětně skupiny potravin, kterých jsem se na těch 30 dní vzdala. A čekám, jak na mě budou působit, zda se mi projevy alergie opět zhorší, nebo zda se dostaví například bolesti břicha, hlavy.. ale o #lifeafterwhole30 třeba jindy :)


Jedním z pravidel programu Whole30 bylo - nestoupat po jeho dobu na váhu. I to jsem dodržela. V těhotenství jsem přibrala 15 kilo, v porodnici jsem nechala sotva 5 a po třech měsících (před zahájením Whole30) jsem měla o 4,5 kilo více než v době před těhotenstvím. Což je i tak samozřejmě v pořádku. Tělo potřebuje čas na zotavení. Po skončení Whole30 jsem každopádně na své původní váze. A dokonce se mi vyrýsovaly o něco svaly.. 

Když to celé shrnu, 30 dní jsem jedla spoustu kvalitního masa, zeleniny, prospěšných tuků, domácích vajíček a ovoce. Vymizely (prozatím) kompletně příznaky alergie a ubylo mi na těle téměř pět kilo (jako vedlejší účinek). Daleko líp se mi usíná, mám hlubší spánek, nemám problém v noci vstávat několikrát k malé a hned zase usnout. Hlavně necítím žádné chutě nebo hlad v noci po kojení jako dříve. Celkově se necítím unavená přes den. A dokonce se cítím daleko ve větším komfortu během kojení.

Velkým plusem, proč to celé vydržet daných 30 dní, je opravdu tvorba návyků. Změní se. Najednou mě baví přemýšlet o jídle, co bude ráno, k obědu, večer. Baví mě znát poměry bílkovin, sacharidů a tuků, které mému tělu sedí bez omezování kalorií. Cítím, že to prostě funguje. Vnímám, že tady skutečně nejde o žádnou krátkodobou dietu, protože vím konečně jak na to. Je to celé o změně pohledu na potraviny jako takové. Umím říct ne. A utvrdila jsem se, že by strava měla být opravdu vyrovnaná, žádné extrémy. Baví mě raw strava, ale ještě raději si dám hovězí stejk třeba s bramborovou kaší a grilovanou zeleninou. A o tom to celé je. Vzít si od všeho to nejlepší a správně to kombinovat..

A jaké zkušenosti máte vy? :) Co sedí vám nejlépe? 

Níže příkládám zase některé fotky jídel. Snad tam naleznete nějakou inspiraci pro svůj jídelníček :)

M.



525 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page