BABAGANUŠ / LILKOVÝ DIP

Pomalu přichází sezóna cuket a lilků. Tak vás chci trochu navnadit, stejně tak sama sebe! Lilek - dlouho jsem znala lilek pouze jako součást grilované zeleniny v restauracích a doma pak nevěděla, kam ho kromě ratatouille zeleniny zapracovat. Pak jsem si vzpomněla, že jsem vlastně kdysi při mém delším pobytu v Turecku chutnala Babaganuš. Babaganuš (Baba Ganoush) patří k orientálním pokrmům, přesněji pochází z Libanonu, ale své různé úpravy má i právě v Turecku, Egyptě, Rumunsku i Indii. Dá se použít jako dip, pomazánka, omáčka nebo jako příloha. Je hodně výrazný, proto k němu vždy volím už jenom čerstvou zeleninu a jemné a již ne moc kořeněné maso - sahám po kuřecím, krůtím či lososu. Tradičně se Babaganuš podává na talíři nebo v mělké misce, pokapaný olivovým olejem a zasypaný petrželí a opraženým sezamovým semínkem. V podstatě hodně podobně jako hummus. A já vám v závěru uvedu zase pár tipů, jak tuhle dobrotu můžete obměnit. Tak určitě dočtěte až do konce.

Množství: 2 hrnky

Příprava: 5 min

Pečení: 45 min

Ingredience:

2 ks lilku

2 lžíce sezamové tahini pasty

1 stroužek česneku - vylisovaný

1/8 lžičky mletého chilli - volitelně

½ lžičky mletého římského kmínu

1 lžička soli

3 lžíce citrónové šťávy, přidat můžete i kůru

K podávání:

extra panenský olivový olej

hrst petržele nebo jiných čerstvých bylinek

1 lžička opražených sezamových semínek

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem.

  2. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte je zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat.

  3. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.

  4. Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín.

  5. Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka.

  6. Hotové přendejte do vzduchotěsné nádoby a vychlaďte alespoň hodinu v lednici před podáváním.

TIP 1: Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut.

TIP 2: Udělejte z toho cuketový dip! Místo lilku použijte zhruba 400 g cuket a držte se stejného postupu.

TIP 3: Stejně vyzkoušet můžete i sušená rajčata, taky lahoda.

M.


289 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz