DOMÁCÍ NUTELLA

Další čokoládová záležitost :) Domácí nutella v podání jen pár ingrediencí. Já mám vždycky nejradši, když si takovéhle věci můžu připravit sama doma, protože vím, co do nich dávám. Taky vím, že jsou ořechy opražené v troubě a navíc vyloupané, což se často například u lískooříškových másel nedá z etikety vyčíst. Vhodná je i pro děti (viz tipy dole pod receptem), které tu originální a ne tak zdravou milují stejně tak jako dospělí. Její výslednou konzistenci hodně ovlivní výkonnost vašeho mixéru. Určitě bude o něco hrubší než ta originál, za to v chuti ji daleko předhání, to mi věřte. My ji nejčastěji přidáváme třeba na banánové lívance, palačinky, nebo jen tak do jogurtu a kakaových smoothie. Užijte si ji.

Množství: 1 sklenice

Příprava: 20 min

Pečení: 20 min

Ingredience:

300 g lískových oříšků 

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky vanilkového prážku nebo 1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

3 vrchovaté lžíce raw kakaového prášku

3 medjool datle - volitelně, případně množství dle chuti

1 lžíce kokosového oleje

V případě méně výkonného mixéru přidejte také:

1 vrchovatá lžíce kokosového oleje navíc

cca 100 ml vody - přidávat postupně

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150°. Vysypte lískové ořechy na plech a pečte je s občasným promícháním zhruba 20 minut, až se krásně rozvoní.

  2. Nechte ořechy vychladnout. Pokud máte neloupané ořechy, jednoduše si vezměte hrst po hrsti do dlaně a třete je o sebe v rukou, slupka tím půjde lehce dolů.

  3. Oloupané ořechy vložte spolu se solí do mixéru a rozmixujte co nejvíc do hladka (jak vám mixér dovolí, nejlépe dokud nedostanete konzistenci oříškového másla. Já mixuju zhruba 10 vteřin na co nejvyšší výkon a pak zhruba 5-10 minut na poloviční. Mezitím párkrát mixér zastavím a setřu stěny mixéru. Pokud se vám zdá, že váš mixér není tolik výkonný, abyste v tomto bodě získali oříškové máslo, přidejte teď do mixéru lžíci kokosového oleje a znovu mixujte.

  4. Jakmile dosáhnete konzistence oříškového másla, přidejte vypeckované datle (pokud chcete), skořici, vanilku, kakaový prášek a popřípadě i další lžíci kokosového oleje (a případně i vodu postupně po troškách). Mixujte, dokud se vše krásně nespojí do kakaového krému. To už zabere jen chvilinku. Já vodu ani další lžíci kokosového oleje přidávat nepotřebuju, mixér to zvládne skvěle.

TIP 1: Klidně můžete domácí nutellu připravit i dětem zhruba od 1,5 - 2 let – pozor na alergie na ořechy, pokud jste ještě nezkoušeli do té doby lískové ořechy zavést, tak nejdříve podejte malou špičku lžičky a počkejte na reakci do půl hodiny. Všeobecně se nemusíte vůbec bát přimíchat takovéto ořechové krémy a 100% ořechová másla dětem do svačinek, smoothie, všude kde je libo. Jsou pro ně prospěšná stejně tak jako pro nás dospělé, ale vždy s rozumnou mírou. Navíc tím předejdete obavám vdechnutí u dětí, které panují u pojídání celých oříšků.

TIP 2: Nutelle můžete dodat krémovější strukturu, pokud přidáte v závěrečném mixování zhruba 1/2 hrnku kokosového mléka ;)

TIP 3: No a pokud nemáte mixér doma vůbec, tak určitě vyzkoušejte od Janči Cukrfree Nenutellu nebo si jenom kupte lískooříškový krém a dotvořte si dle chuti tuhle nutellu doma sami.

M.


334 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz