top of page

BANÁNOVÝ CHLEBÍK

Banánový chlebík. Americká klasika. Myslím, že jsem ten klasický opravdový nikdy nejedla, ale banány nám doma dozrají hodně často a tohle je vážně příjemná věc, kam s nimi. Recept je samozřejmě bez lepku, není už ničím dalším doslazován (ani medem, opravdu není potřeba). Jediným překvapením může být použití kakaového másla, ale dejte mu šanci ;) Už nebudete chtít jiný!

Množství: 1 chlebová forma 22x12x7 cm

Příprava: 10 min

Pečení: 50-60 min

Ingredience:

4 hodně zralé banány

4 šťastná vajíčka

100g kakaového másla

1 hrnek mandlové mouky 

(nebo cca 100 g blanšírovaných mandlí rozemlet na mouku)

1 hrnek strouhaného kokosu

(nejlépe bio od CountryLife, dejte pozor ať není sušený)

50 g nalámané vysokoprocentní čokolády (90-100%)

1 lžička skořice

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a vyložte si formu na chlebík zmačkaným pečícím papírem. (Papír jednoduše zmuchlejte v ruce a znovu rozložte, lépe se s ním pak pracuje v záhybech ;)

  2. Ve vodní lázni si nechejte rozpouštět kakaové máslo. A mezitím si rozdělte žloutky od bílků a oloupejte banány.

  3. Do mísy vložte pokrájené banány, žloutky, rozehřáté kakaové máslo (ale pozor na teplotu, ať není horké), skořici a promixujte ručním tyčovým mixérem, dokud se všechny ingredience napropojí a banány nerozšlehají na kaši.

  4. Strouhaný kokos si v mixéru rozdrťte na mouku. Spolu s mandlovou moukou ji pak přisypte do připravené banánové směsi. Vše promíchejte a až poté přimíchejte nalámanou čokoládu.

  5. Posledním krokem jsou bílky, které si vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Jakmile bude sníh hotový, přimíchejte do banánového těsta jedlou sodu a ihned přimíchejte 1/3 bílků. Pořádně vše propracujte. Nyní přidejte zbylý sníh a ten už jen lehce zapracujte. Těsto vylijte do formy s pečícím papírem.

  6. Pečte cca 50-60 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C. 

  7. Po vyndání z trouby vyndejte za kraje pečícího papíru chlebík z formy a nechte vychladnout na mřížce. Jakmile bude vychlazený, přendejte ho do lednice. A servírujte až po zchlazení v lednici :)) Mně takto totiž chutná úplně ze všeho nejvíce. Chlebík chladem změní texturu díky kakaovému máslu. Sami si můžete porovnat ;)

TIP: Můžete si chlebík před pečením ještě dozdobit navrchu dalším banánem (pokrájeným na plátky) nebo další čokoládou. 

Dejte vědět, jestli u vás zabodoval, 

M.


4 759 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page