top of page

BATÁTOVÝ SALÁT

Tohle je jeden z původních receptů ze starého blogu, který si sama sobě připravuju opravdu často. Většinou k obědu nebo když zbydou pečené batáty z večeře. Letos jsem salát doplnila o domácí majonézu. Tu můžete použít buď tuhle podle pravidel Whole30 nebo tuto domácí s trochou medu. V receptu používám osmažené bílky, které mi doma zbývají např. právě po přípravě domájí majonézy. Takže tohle je ideální způsob, jak je narychlo zpracovat. Každopádně je salát skvělý í s volským okem, zastřeným vajíčkem, vejci natvrdo i míchanými vajíčky. Vše mám ozkoušené, takže tady volte dle libosti, možností a chutí :)

Množství: 1 větší porce

Příprava: 10 min

Pečení: cca 30-45 min

Ingredience:

2 menší batáty

1/2 řepy

1 lžíce ghí + na smažení

1 lžíce kokosového oleje

2 hrsti baby špenátu

2 bílky - které zbyly z přípravy domácí majonézy

kvalitní sůl – himalájská nebo nerafinovaná mořská

pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170° C.

  2. Oloupejte a omyjte si batáty a řepu. Vše osušte a nakrájejte na střední kostky. Vložte na plech vyložený pečícím papírem, přidejte navrch ghí a kokosový olej, lehce promíchejte a dejte do trouby zhruba na 35 min. Po prvních 5 minutách zeleninu pořádně promíchejte, ať se rovnoměrně obalí rozpuštěným ghí i kokosovým olejem.

  3. Mezitím si properte lehce listy špenátu, osušte je a vložte do misky. Přidejte domácí majonézu a promíchejte.

  4. Na středním plameni si nechte rozehřát ghí, na kterém osmažte bílky. Osolte a opepřete dle chuti.

  5. Až budou batáty s řepou hotové, vyndejte se z trouby a posypte solí. Přidejte je do mísy se salátem a navrch naservírujte bílky.

TIP: Jak už jsem psala výše, nemusíte používat jenom bílky. Klidně si do salátu vajíčka uvařte natvrdo, připravte míchaná vajíčka nebo zastřená, volkská oka. Vše je skvělé.

M.



1 371 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page