BATÁTOVÝ SALÁT

Tohle je jeden z původních receptů ze starého blogu, který si sama sobě připravuju opravdu často. Většinou k obědu nebo když zbydou pečené batáty z večeře. Letos jsem salát doplnila o domácí majonézu. Tu můžete použít buď tuhle podle pravidel Whole30 nebo tuto domácí s trochou medu. V receptu používám osmažené bílky, které mi doma zbývají např. právě po přípravě domájí majonézy. Takže tohle je ideální způsob, jak je narychlo zpracovat. Každopádně je salát skvělý í s volským okem, zastřeným vajíčkem, vejci natvrdo i míchanými vajíčky. Vše mám ozkoušené, takže tady volte dle libosti, možností a chutí :)

Množství: 1 větší porce

Příprava: 10 min

Pečení: cca 30-45 min

Ingredience:

2 menší batáty

1/2 řepy

1 lžíce ghí + na smažení

1 lžíce kokosového oleje

2 hrsti baby špenátu

2 bílky - které zbyly z přípravy domácí majonézy

2 lžíce domácí majonézy nebo Whole30 majonézy

kvalitní sůl – himalájská nebo nerafinovaná mořská

pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170° C.

  2. Oloupejte a omyjte si batáty a řepu. Vše osušte a nakrájejte na střední kostky. Vložte na plech vyložený pečícím papírem, přidejte navrch ghí a kokosový olej, lehce promíchejte a dejte do trouby zhruba na 35 min. Po prvních 5 minutách zeleninu pořádně promíchejte, ať se rovnoměrně obalí rozpuštěným ghí i kokosovým olejem.

  3. Mezitím si properte lehce listy špenátu, osušte je a vložte do misky. Přidejte domácí majonézu a promíchejte.

  4. Na středním plameni si nechte rozehřát ghí, na kterém osmažte bílky. Osolte a opepřete dle chuti.

  5. Až budou batáty s řepou hotové, vyndejte se z trouby a posypte solí. Přidejte je do mísy se salátem a navrch naservírujte bílky.

TIP: Jak už jsem psala výše, nemusíte používat jenom bílky. Klidně si do salátu vajíčka uvařte natvrdo, připravte míchaná vajíčka nebo zastřená, volkská oka. Vše je skvělé.

M.



629 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

WAFFLE