top of page

BRUSINKOVÁ DROBENKOVÁ BUCHTA

Vánoce nemusejí být jenom o cukroví. Připravte v pár minutách rodině či návštěvě vánoční drobenkovou buchtu, která je sladká i lehce kyselá zároveň. Navíc prozáří svou brusinkovou barvou všechny stoly. Navíc je bez vajíček, takže je tenhle dezert jasnou volbou pokud v lednici zrovna žádná nejsou nebo si je schováváme na jiný pokrm. Je to láska na první sousto. Věřte mi.

Že nemůžete sehnat čerstvé brusinky? Podívejte se pod postupem na mé tipy ;)

Množství: 12 kousků

Příprava: 8 min

Pečení:  35-40 min

Ingredience

Těsto:

2 hrnky mandlové mouky

1/2 hrnku tapiokového škrobu

4 lžíce ghí / kokosového oleje

1 lžíce medu

Brusinková náplň:

2 hrnky čerstvých brusinek

1-2 lžíce medu

1 lžíce tapiokového škrobu

kůra z 1/2 pomeranče

šťáva z 1/2 pomeranče

1/2 lžičky vanilkového extraktu či vanilkového prášku

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.

  2. Smíchejte všechny ingredience na těsto a vše rukama promíchejte dokud nezískáte drobené těsto. Dejte stranou do misky cca 1/4.

  3. Zbylé 3/4 vmačkejte do připravené pečící formy, kterou vyložte pečícím papírem (já použila formu o rozměrech 26x17cm).

  4. V jiné misce si promíchejte brusinky se šťávou a kůrou z půlky pomeranče, přimíchejte vanilku, med a lžíci tapiokového škrobu. Takto vzniklou brusinkovou náplň přendejte na připravené těsto ve formě a rovnoměrně rozložte.

  5. Rozdrobte po povrchu zbylou čtvrtinu těsta, kterou jste si dali stranou.

  6. Pečte 35-40 minut, dokud buchta z vrchu nezačne lehce hnědnout. Nechte zcela vychladnout a servírujte. Případně skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tip: Buchta je skvělá i v jablečné verzi - smíchejte nasekaná jablka se skořicí a pekany, zbytek ingrediencí ponechejte – případně vyměňte pomeranč za citrón. Vyzkoušejte drobenkovou buchtu ale taky v letní sezóně s rebarborou, rybízem, višněmi, borůvkami, meruňkami, švestkami. Případně sáhněte do zásob v mrazáku.

Tak dobrou chuť,

M.


1 642 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page