top of page

CITRÓNOVÉ KRÉMOVÉ ŽELÉ

Šťavnaté krémové želé, které je plné bílkovin a tuků. Díky tomu je vhodné klidně před tréninkem, ke svačině v náročných dnech jak pro nás dospělé, tak pro děti. Můžete si ho připravit jednoduše jako já do formy. Nebo více sofistikovaně za použití silikonových formiček na pralinky či led – díky tomu získáte krásně vypadající želé bonbony.

Množství: cca 30 kousků

Příprava: 10 min

Ingredience:

3 šťastná vajíčka

2 žloutky

kůra ze 2 bio citrónů

½ hrnku šťávy z citrónů (cca 2-3 velké)

6 vrchovatých lžic ghí (cca 150 g), nebo bio másla

2 lžíce kvalitní hovězí želatiny (např. zn. Great Lakes, Planet Paleo)

3 lžíce filtrované vody

1-2 lžíce medu

Postup:

  1. Připravte si menší formu nebo zapékací misku s rovným dnem, kterou vyložte pečícím papírem. Případně si připravte silikonové formičky na pralinky či na led.

  2. Smíchejte v malé mističce dvě lžíce želatiny spolu se třemi lžícemi vody a odložte zatím stranou, než želatina nabobtná.

  3. Do malého hrnce rozklepněte vajíčka, žloutky, přidejte citrónovou šťávu i kůru, med a metličkou ingredience prošlehejte. Přendejte hrnec na plotýnku a na středně mírném plameni za stálého promíchávání zahřívejte alespoň 3 minuty.

  4. Přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte ji ve směsi.

  5. Nyní začněte přidávat ghí, lžíci po lžíci, za neustálého míchání. Ghí se musí zcela rozpustit. Zároveň je potřeba metličkou ghí zašlehat do citrónové směsi tak, aby směs byla sjednocená. Směs by ideálně měla dosáhnout zhruba za 5 minut teploty 75 - 80°C, pokud máte cukrářský teploměr, můžete si teplotu ověřit. Určitě si pohlídejte, aby ale směs neprošla varem.

  6. Po prohřátí na teplotu 75-80°C celou směs přeceďte. A to buď do mísy (ze které dál budete plnit silikonové formičky na pralinky) nebo rovnou do připravené formy vyložené pečícím papírem.

  7. Nechte želé ve formě vychladnout na kuchyňské lince a poté dejte vychladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Až poté ho rozkrájejte na libovolné kousky.

  8. Krémové citrónové želé skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici maximálně 1 týden.

M.


3 334 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page