top of page

ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY S DATLOVÝM KARAMELEM

Čokoládové věci miluju, to už víte dávno. A když je před námi zítra svátek zamilovaných, o čokoládu si to přímo říká. Tentokrát ji volím ve spojení s datlemi, ze kterých si připravíme slaný „karamel“. Sežeňte si dárkovou krabičku a máte domácí bonboniéru jak malovanou.

Taky vám ukážu, jak na přípravu domácí raw čokolády, kterou můžete nahradit v receptu tu kupovanou. Takovou raw čokoládu můžete využít nejen na výrobu tabulky čokolády ale i jako polevu.

Množství: cca 30 bonbónů

Příprava: 30 min

Doba chlazení/mrazení: 1 hod

Ingredience:

85% - 100% čokoláda – já mám oblíbenou od značky Vivani (kupuju buď 92% nebo 99%)

Datlový karamel:

10 vypeckovaných medjool datlí

1 lžička bio panenského kokosového oleje

¼ lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového prášku

¼ lžičky mořské soli nebo solného květu Flor de Sal


Domácí raw čokoláda (V případě, že chceme nahradit tu kupovanou):

1/4 hrnku bio panenského kokosového oleje

1/4 hrnku kakaového másla

2 lžičky medu - volitelně

4 lžíce raw kakaového prášku

1/8 lžičky mořské soli

1/4 lžičky vanilkového extraktu/prášku

Postup:

  1. Rozehřejte si ve vodní lázni vysokoprocentní čokoládu.

  2. V kuchyňském robotu si mezitím rozmixujte datle s kokosovým olejem a vanilkou. Přidejte ¼ lžičky soli nebo podle vaší chuti a mixujte datlový „karamel“ dokud nebude úplně hladký. Určitě bude potřeba párkrát stěny mixéru setřít a hrát si s rychlostí mixování. Pokud použijete jiné datle než čerstvé, doporučím je na chvíli (třeba 15 minut) zalít v misce vlažnou vodou a nechat je povolit, bude se s nimi potom líp pracovat. Vodu samozřejmě potom slijte.

  3. Do silikonové formy na pralinky (popřípadě na led nebo můžete použít dokonce vydezinfikovaný držátko na vajíčka, které máte určitě v ledničce) nalijte lžičkou trochu čokolády a naklánějte formu tak, aby se dostala čokoláda i na boky. Nyní vložte formu s touto trochou čokolády do mrazáku zhruba na 10 minut, aby čokoláda utuhla. Pokud máte měkčí silikonovou formu, položte si ji na menší tácek a dejte ji do mrazáku na něm, ať vám drží uvnitř hezky v rovině.

  4. Poté formu z mrazáku vyjměte a do každé formy na pralinku přidávejte lžičkou karamelovou náplň. Pomozte si prsty a náplň hezky napěchujte na prostředek tak, aby nevykukovala přes formu.

  5. Nyní zalijeme zbytkem čokolády formičky s náplní až po jejich okraje. Čokoládou zakryjte karamelovou náplň úplně. Vraťte zpátky do mrazáku a nechte tuhnout alespoň jednu hodinu.

  6. Poté je můžete skladovat v lednici a spotřebujte do dvou týdnů. Případně je uchovávejte v mrazáku, kde vydrží minimálně jeden měsíc.

Postup na domácí raw čokoládu:

Vložte hrnek nebo žáruvzdornou misku do malého kastrolu s vodou a na mírném ohni nechte takto ve vodní lázni rozpustit kokosový olej a kakaové máslo. Přidejte med, kakao, vanilku, sůl a míchejte metličkou dokud nedosáhnete hladké čokolády. Čokoládu použijte místo kupované a pokračujte krokem 2 v postupu výše.

M.


2 004 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page