Čokoládové věci miluju, to už víte dávno. A když je před námi zítra svátek zamilovaných, o čokoládu si to přímo říká. Tentokrát ji volím ve spojení s datlemi, ze kterých si připravíme slaný „karamel“. Sežeňte si dárkovou krabičku a máte domácí bonboniéru jak malovanou.
Taky vám ukážu, jak na přípravu domácí raw čokolády, kterou můžete nahradit v receptu tu kupovanou. Takovou raw čokoládu můžete využít nejen na výrobu tabulky čokolády ale i jako polevu.
Množství: cca 30 bonbónů
Příprava: 30 min
Doba chlazení/mrazení: 1 hod
Ingredience:
85% - 100% čokoláda – já mám oblíbenou od značky Vivani (kupuju buď 92% nebo 99%)
Datlový karamel:
10 vypeckovaných medjool datlí
1 lžička bio panenského kokosového oleje
¼ lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového prášku
¼ lžičky mořské soli nebo solného květu Flor de Sal
Domácí raw čokoláda (V případě, že chceme nahradit tu kupovanou):
1/4 hrnku bio panenského kokosového oleje
1/4 hrnku kakaového másla
2 lžičky medu - volitelně
4 lžíce raw kakaového prášku
1/8 lžičky mořské soli
1/4 lžičky vanilkového extraktu/prášku
Postup:
Rozehřejte si ve vodní lázni vysokoprocentní čokoládu.
V kuchyňském robotu si mezitím rozmixujte datle s kokosovým olejem a vanilkou. Přidejte ¼ lžičky soli nebo podle vaší chuti a mixujte datlový „karamel“ dokud nebude úplně hladký. Určitě bude potřeba párkrát stěny mixéru setřít a hrát si s rychlostí mixování. Pokud použijete jiné datle než čerstvé, doporučím je na chvíli (třeba 15 minut) zalít v misce vlažnou vodou a nechat je povolit, bude se s nimi potom líp pracovat. Vodu samozřejmě potom slijte.
Do silikonové formy na pralinky (popřípadě na led nebo můžete použít dokonce vydezinfikovaný držátko na vajíčka, které máte určitě v ledničce) nalijte lžičkou trochu čokolády a naklánějte formu tak, aby se dostala čokoláda i na boky. Nyní vložte formu s touto trochou čokolády do mrazáku zhruba na 10 minut, aby čokoláda utuhla. Pokud máte měkčí silikonovou formu, položte si ji na menší tácek a dejte ji do mrazáku na něm, ať vám drží uvnitř hezky v rovině.
Poté formu z mrazáku vyjměte a do každé formy na pralinku přidávejte lžičkou karamelovou náplň. Pomozte si prsty a náplň hezky napěchujte na prostředek tak, aby nevykukovala přes formu.
Nyní zalijeme zbytkem čokolády formičky s náplní až po jejich okraje. Čokoládou zakryjte karamelovou náplň úplně. Vraťte zpátky do mrazáku a nechte tuhnout alespoň jednu hodinu.
Poté je můžete skladovat v lednici a spotřebujte do dvou týdnů. Případně je uchovávejte v mrazáku, kde vydrží minimálně jeden měsíc.
Postup na domácí raw čokoládu:
Vložte hrnek nebo žáruvzdornou misku do malého kastrolu s vodou a na mírném ohni nechte takto ve vodní lázni rozpustit kokosový olej a kakaové máslo. Přidejte med, kakao, vanilku, sůl a míchejte metličkou dokud nedosáhnete hladké čokolády. Čokoládu použijte místo kupované a pokračujte krokem 2 v postupu výše.
Comments