top of page

ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY S LÍSKOVÝMI OŘECHY

Další čokoládový (nejen) valentýnský recept do sbírky. Tyto čokoládové kuličky s lískovými oříšky připomínají ferrerro a nutellu dohromady. Příprava vnitřní náplně je rychlá a výsledné tuhnutí také. Miluju, jak ten čokoládový obal křupne. Uvnitř vás čeká naplň z datlí, čokolády a lískooříškového másla.

Množství: cca 20 kuliček

Příprava: 20 min

Tuhnutí: 30 min

Ingredience

Vnitřní náplň:

3 lžíce lískooříškového másla (ideálně domácího)

5 lžic rozpuštěné vysokoprocentní čokolády připravené na polevu

9 medjool datlí

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

¾ hrnku mandlové mouky

2 lžíce kakaového prášku

Poleva:

140 g vysokoprocentní čokolády (90 % a více)

1/3 hrnku lískových ořechů

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C a vysypte lískové ořechy na plech. Dejte je opražit do předehřáté trouby cca na 20 minut, průběžně je párkrát promíchejte.

  2. Mezitím dejte rozpustit čokoládu do vodní lázně.

  3. Do nádoby mixéru vhoďte medjool datle, lískoooříškové máslo, špetku soli, 5 lžic rozpuštěné čokolády a vanilkový extrakt. Všechno společně důkladně promixujte do hladké směsi. Následně přidejte také kakaový prášek a mandlovou mouku a promíchejte do kompaktní hmoty.

  4. Jakmile budou ořechy v troubě voňavé a opražené po 20 minutách, vyndejte je z trouby a nechte chvilku vychladnout. Následně vezměte hrstku do dlaní a mnutím o sebe je zbavte slupky. Dejte si stranou cca 20 – 25 celých lískových ořechů a zbytek pokrájejte zcela najemno a vmíchejte do připravené rozpuštěné čokolády. Nechejte čokoládu s ořechy prozatím na vypnuté teplé plotýnce.

  5. Z hotové čokoládovo-datlové směsi tvořte rukama a prsty kuličky, do každé z nich vmáčkněte jeden celý lískový ořech, který jste si dali stranou.

  6. Jakmile budete mít zdělanou všechnu hmotu, dejte kuličky vychladit do lednice alespoň na 30 minut.

  7. Poté si připravte ideálně chladicí mřížku nebo pečicí papír. Vyndejte kuličky z lednice a připravte si do čokolády s oříšky dvě vidličky, pomocí kterých začněte kuličku po kuličce v čokoládě obalovat. Tahle manipulace vidličkami se mi skvěle osvědčila. Obalené kuličky položte na chladicí mřížku či pečicí papír a nechte zcela ztuhnout. (Teď v zimě klidně u okna nebo jednoduše v lednici.)

  8. Hotové čokoládové kuličky skladujte ve vzduchotěsné nádobě maximálně týden. Uchovávat je můžete také v mrazáku.

M.




2 047 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page