top of page

WHOLE30 MAJONÉZA

U domácí majonézy je velmi důležitý výběr oleje, ze které bude vyrobená. Já upřednostňuju majonézu pouze z olivového oleje a o to je to těžší. V chuti jemných a zároveň kvalitních olivových olejů na trhu moc není. Já mám ozkoušenou značku Borges - Fruity. Nicméně, konečně se dostává do nabídek na českém trhu také avokádový olej, takže poměry někdy použiju půl na půl. Určitě se nic nestane, pokud použijete i kvalitní bio slunečnicový olej lisovaný za studena - opět doporučím půl na půl s olivovým olejem. Prozkoušejte si jednotlivé kombinace, druhy a odrůdy olejů. Baví mě pozorovat, jak to všechno může ovlivnit výslednou chuť.

Množství: cca 250 ml

Příprava: 5 min

Ingredience, vše pokojové teploty:

1 šťastné vajíčko

200 - 250 ml jemného olivového oleje

(např. olivový olej Fruity od značky Borges funguje skvěle)

1/4 lžičky soli

špetka pepře

2 lžičky hořčice bez cukru - např. dijónská

1 lžička šťávy z bio citrónu (popřípadě jablečného octu)

Postup: (Majonézu lze připravit v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem s nástavcem metličky.)

  1. Vložte do mixéru/nádoby vejce, sůl, pepř, citrónovou šťávu, hořčici a vše na pár sekund promixujte.

  2. Poté si nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu a postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství. Celé to může trvat až 2 minuty. To stejné platí pro mixování ručním tyčovým mixérem.

  3. Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, máte hotovo.

  4. Majonézu skladujeme v lednici maximálně týden až deset dní.

M.


2 651 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page