U domácí majonézy je velmi důležitý výběr oleje, ze které bude vyrobená. Já upřednostňuju majonézu pouze z olivového oleje a o to je to těžší. V chuti jemných a zároveň kvalitních olivových olejů na trhu moc není. Já mám ozkoušenou značku Borges - Fruity. Nicméně, konečně se dostává do nabídek na českém trhu také avokádový olej, takže poměry někdy použiju půl na půl. Určitě se nic nestane, pokud použijete i kvalitní bio slunečnicový olej lisovaný za studena - opět doporučím půl na půl s olivovým olejem. Prozkoušejte si jednotlivé kombinace, druhy a odrůdy olejů. Baví mě pozorovat, jak to všechno může ovlivnit výslednou chuť.
![](https://static.wixstatic.com/media/5190fa_9ee878d0aa954c4587e41f07c87230d7~mv2_d_4016_5355_s_4_2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/5190fa_9ee878d0aa954c4587e41f07c87230d7~mv2_d_4016_5355_s_4_2.jpg)
Množství: cca 250 ml
Příprava: 5 min
Ingredience, vše pokojové teploty:
1 šťastné vajíčko
200 - 250 ml jemného olivového oleje
(např. olivový olej Fruity od značky Borges funguje skvěle)
1/4 lžičky soli
špetka pepře
2 lžičky hořčice bez cukru - např. dijónská
1 lžička šťávy z bio citrónu (popřípadě jablečného octu)
Postup: (Majonézu lze připravit v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem s nástavcem metličky.)
Vložte do mixéru/nádoby vejce, sůl, pepř, citrónovou šťávu, hořčici a vše na pár sekund promixujte.
Poté si nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu a postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství. Celé to může trvat až 2 minuty. To stejné platí pro mixování ručním tyčovým mixérem.
Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, máte hotovo.
Majonézu skladujeme v lednici maximálně týden až deset dní.
Comments