top of page

DOMÁCÍ MARSHMALLOWS

Recept na domácí marshmallows je tím nejsladším, který tu najdete. I když je totiž z "povolených" a opravdových surovin, množství medu i javorového sirupu je v něm značné. A tak marshmallows připravuju doma výjimečně, většinou holčičkám na narozeninovou oslavu. Věřte, že to za to nadšení všech dětí a kamarádů opravdu stojí!

Původně jsem si recept schovávala do knihy, ale nakonec jsem dala přednost univerzálnějším sladkým receptům, které celou knihu vystihují ještě o něco víc.

Pod receptem máte uložené video z přípravy.

Množství: 1 velká mísa

Příprava: 30 min

Tuhnutí: 4 hodiny

Ingredience:

1 hrnek filtrované vody (250 ml)

3 lžíce kvalitní hovězí želatiny

(např. značka Planet Paleo, Great Lakes)

4 lžíce prachu z lyofilizovaného ovoce (višně, jahody)

1 lžíce citrónové šťávy

¾ hrnku javorového sirupu

½ hrnku medu

špetka soli

cca 2 lžíce tapiokového škrobu

Postup:

  1. Rozmixujte lyofilizované ovoce dle vašeho výběru v mixéru, dokud nezískáte jemný prášek. Na 4 lžíce prachu budete potřebovat cca velkou hrst tohoto mrazem sušeného ovoce. Naše nejchutnější kombinace jsou višně a jahody. (Připravit si ale můžete i kakaové marshmallows, v tom případě použijte místo prachu z lyofilizovaného ovoce 3 lžíce kakaa a 3 lžíce vody v kroku 2 navíc, vynechte citrónovou šťávu.)

  2. Promíchejte lžicí v nádobě stolního mixéru polovinu množství vody (125 ml) společně se želatinou, prachem z ovoce a s citrónovou šťávou. Odložte stranou a nechte nabobtnat.

  3. Do malého kastrolku si vylijte druhou polovinu množství vody, přidejte javorový sirup, med a vše promíchejte. Začněte tuto směs prohřívat na mírném až středním plameni, občas promíchejte a nechte vařit až do teploty 114°C. Použijte cukrářský teploměr. Zabere to zhruba 25 minut.

  4. Jakmile tahle javorová směs dosáhne teploty 114°C, vložte nádobu se želatinovou směsí pod balónový nástavec mixéru, lehce promíchejte a začněte přilívat za chodu mixéru javorovou směs. Jakmile do nádoby vlijete celý její obsah, zvyšte rychlost mixéru na nejvyšší rychlost a nechte šlehat zhruba 10 minut. Nepřiklápějte ochranným víkem, je zapotřebí přísun vzduchu, aby mohla směs stydnout v průběhu šlehání.

  5. Obsah v míse za tu dobu zvětší objem až téměř třikrát. To, že máte hotovo, poznáte podle toho, že směs na marshmallows bude tvořit pevnou špičku na nástavci mixéru.

  6. Připravte si hluboký plech (nebo zapékací misku), potřete ho trochou ghí nebo kokosového oleje (tento krok určitě nevynechávejte) a vyložte pečicím papírem. Celé dno plechu vysypte trochou tapiokového škrobu.

  7. Nyní do takto připraveného plechu přendejte pomocí stěrky hotovou směs na marshmallows a zarovnejte ji po celém dnu. Jakmile budete mít hotovo, posypte zbytkem tapiokového škrobu i vršek směsi a rozetřete po celém jejím povrchu rukou.

  8. Nechte marshmallows ztuhnout v pokojové teplotě alespoň 4 hodiny. Poté můžete nakrájet na libovolné kousky, kostičky či kostky. I ty ještě poválejte ve zbytku tapiokového škrobu, který vám zbyde na pečicím papíru.

  9. Hotové marshmallows skladujte ideálně ve vzduchotěsné nádobě maximálně týden.

TIPY:

Místo stolního mixéru s balónovým nástavcem lze použít i ruční mixér s metličkami či ruční tyčový mixér s balónovým nástavcem. Počítejte prosím jenom s tím, že se výsledná doba šlehání prodlouží. Může to takto trvat až cca 15 minut, než získáte trojnásobný objem směsi a tuhou konzistenci.

M.



2 088 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page