FERMENTOVANÁ ŘEPA

Kvašená neboli fermentovaná zelenina je pro tělo skvělým zdrojem prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů i minerálů a díky tomu příznivě ovlivňuje trávení i imunitní systém. A řepa je takový malý barevný zázrak při fermentování. Tahle dvoubarevná odrůda sice udělala nejvíc krásy v den nálevu, ale na chuti jí to rozhodně neubylo. Teď je řepa bílá a růžový je jen řepný kvas (nálev). Ale i tak to v tý lednici vypadá náramně a dětem se „žůžová“ barva samozřejmě líbí. Každopádně pro recept si vystačíte s řepou klasickou červenou.

Množství: 1 zavařovačka

Příprava: 5 min

Fermentování: +- 7 dní

Ingredience:

cca 500g řepy - jakékoliv pár kuliček pepře, nového koření, 2 bobkové listy filtrovaná voda (nebo převařená a vychladnutá) kvalitní sůl – na fermentování je ideální himalájská

Postup:

  1. Oloupejte a omyjte řepu. Pokud máte vlastní ze zahrádky nebo bio, tak řepu stačí jen pořádně omýt a očistit kartáčem na zeleninu.

  2. Nakrájejte si řepu na libovolné kousky - kolečka, půl kolečka, hranolky. A naskládejte je do předem vyvařené sklenice. Proložte jednotlivé plátky řepy také novým kořením, pepřem a bobkovým listem. A zaplňte řepou zhruba 3/4 sklenice.

  3. Připravte si v misce nebo větší sklenici slaný nálev. Používám poměr 1 hrnek vody na 5 g soli. Promíchejte.

  4. Připravenou řepu ve sklenici zalijte nálevem cca 1 cm pod okraj. Snažte se, ať je řepa zcela ponořená, ať vám na povrchu během fermentace nic neplesniví. 

  5. Sklenici uzavřete a nechte ji fermentovat na tmavším a lehce chladnějším místě. Případně ji můžete překrýt utěrkou, tak to dělám nejčastěji já. 

  6. Nechte ji takto fermentovat 7 dní, v průběhu ale bude potřeba párkrát sklenici pootevřít a pustit ven bublinky. 

  7. Po 7 dnech vložte sklenici do lednice a nechte dál fermentovat. Když to vydržíte, tak klidně i čtvrt roku :) (Já to teda vydržela tentokrát jen sotva měsíc :))  

  8. Fermentovanou zeleninu je dobré pojídat nejlépe s každým jídlem. Já si naberu vždy tak 3-5 „vidliček“.

TIP: Nálev určitě nevylívejte, stal se z něho za tu dobu řepný kvas. Tak ho můžete po panácích nebo locích postupně dopít🍷Já ho dávám hlavně dětem, protože fermentovanou zeleninu zatím z pusy vždycky vyndají😅 zatímco kvas ze “speciálních průhledných” skleniček s chutí vypijí💪🏻

M.

761 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz