top of page

JAHODOVÝ KOLÁČ SE ŽELÉ

Paleo koláč s krémem, čerstvými jahodami a želé glazé. Taky jste měli vždycky rádi takové ty letní košíčky s mixem ovoce a želé navrchu? Já jo. Ale tohle je ještě lepší. Dala jsem si za úkol připravit těsto na korpus bez tapiokového škrobu a povedlo se na jedničku. Ale prosím opravdu dbejte na kvalitu strouhaného kokosu, který budete potřebovat. Já používám strouhaný bio nejčastěji zn. Country Life. Celý koláč lze také připravit úplně bez doslazení medu, tedy může být kompletně s označním lowcarb. V receptu je ho jinak potřeba všehovšudy 2 lžíce + 1 lžička. Rozhodla jsem se vám sepsat postup hodně podrobně, krok za krokem. Tak ať se vám moc vydaří. 

P.S.: Klidně si místo jednoho koláče udělejte malé tartaletky, těsto by mělo vystačit na 4 o průměru cca 8-9 cm.

Množství: 1 koláčová forma (průměr 28 cm)

Příprava: 30 min

Pečení: 18 min

Chladnutí: 2+ hod

Ingredience 

Korpus (průměr 28 cm):

1 hrnek bio strouhaného kokosu

1 hrnek mandlové mouky

1/3 hrnku kokosového oleje

2 šťastná vajíčka

špetka soli

kůra z poloviny bio citrónu

Paleo Pastry Cream:

4 žloutky od šťastných slepiček

2 lžíce medu

1 1/2 hrnku kokosového mléka AroyD

1 lžička vanilkového prášku nebo extraktu

2 lžíce studené vody

2 lžičky práškové kvalitní hovězí grass fed želatiny (např. značky Great Lakes, Vital Proteins, Planet Paleo)

-můžete ale použít i agar, který má také skvělé želírovací schopnosti

Jahody:

2-3 hrnky čerstvých jahod

Finální želé glazé:

1 hrnek (250ml) vody

2 lžičky práškové kvalitní hovězí grass fed želatiny (např. značky Great Lakes, Vital Proteins, Planet Paleo)

-můžete ale použít i agar, který má také skvělé želírovací schopnosti

šťáva z poloviny bio citrónu

1 lžička medu

K servírování:

čerstvé jahody

kůra z bio limetky nebo citrónu

Postup:

  1. Nejdříve je potřeba připravit pastry cream, aby stihnul vychladnout a utuhnout. Nejlépe večer předem (to kdybyste ho využili i na jiné dezerty). Ale bude stačit i pár hodin před pečením korpusu. Zbytek už bude rychlý.

  2. PASTRY CREAM. Nalijte do malé mističky studenou vodu a tu poprašte po celém povrchu dvěma lžičkami želatiny. Nechte želatinu nabobtnat, než si připravíte zbytek.

  3. V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s medem, dokud se hezky nespojí a nezačne se objevovat na povrchu pěna. 

  4. Do kastrolku (nejlépe se zobáčkem) si nalijte kokosové mléko, které na středním plameni pomalu přiveďte pod bod varu. Opatrně a pomalu za stálého míchání metličkou nalévejte kokosové mléko do připravené žloutkové směsi (opravdu míchejte, aby nedošlo ke sražení). Přelijte celou směs zpátky do kastrolku a vařte dál na středním plameni, dokud celá směs trochu nezhoustne. Opět stále míchejte, cca 5 minut. Nebo dokud na cukrářském teploměru nedosáhnete teploty 71°C

  5. Poté přimíchejte vanilku a přepasírujte celou směs přes jemné sítko do čisté misky.

  6. Na závěr do směsi zamíchejte připravenou nabobtnalou želatinu. A nechte směs vychladnout (nejdříve venku a pak zakryté v lednici). Jakmile budete pastry cream potřebovat, vyndejte směs z lednice a vyšlehejte do hladka (stejným nástavcem, který používáte na sníh z bílků a šlehačku). 

  7. Ale také bude stačit, když necháte směs zhruba 30 minut vystydnout a poté ji přelijete na už upečený korpus. Přidáte jahody a dáte společně utuhnout už v korpusu do lednice před finálním želé glazé. Ale to už předcházím ;)

  8. KORPUS. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte koláčovou formu nebo formy na tartaletky kokosovým olejem nebo ghí. Skvělé jsou i formy s padacím dnem, ty ráda používám já. 

  9. Umixujte si strouhaný kokos na mouku. V misce ho smíchejte s mandlovou moukou, přidejte změklý kokosový olej, šťastná vajíčka, špetku soli a citrónovou kůru. Rukama zpracujte těsto. Bude záležet v jaké formě použijete kokosový olej (třeba teď v létě je často teplotou v kuchyni rozpuštěný, v jiné období je zase tuhý). Takže pokud v tento moment těsto nedrží pohromadě, propracované ho vložte na 15 minut do lednice, kokosový olej hezky utuhne a těsto pak drží. 

  10. Mezitím si připravte dva pláty pečícího papíru a váleček. Po ztuhnutí těsta ho vložte mezi pláty papíru a vyválejte placku o tloušťce cca 3-4 mm. Těsto vystačí přesně na průměr koláčové formy 28 cm. Odstraňte vrchní papír a opatrně překlopte těsto do formy a vypracujte hezky rukama okraje, aby byly všude stejně silné a vysoké. Pokud máte v kuchyni teplo, pracujte rychle nebo si těsto ve formě dejte na 5 minut do mrazáku a pak pokračujte dále. 

  11. Na závěr těsto na pár místech propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby. Korpus pečte 18-20 minut. Pak ho nechte zcela vychladnout na chladící mřížce (to zabere cca 30 minut).

  12. JAHODY. Mezitím, co se vám bude chladit korpus, si omyjte jahody, zbavte je šťopek a nakrájejte je na poloviny nebo čtyři dílky. 

  13. Na vychladlý korpus navrstvěte rovnoměrně připravený pastry cream - buď už vyšlehaný z lednice nebo alespoň vystydnutý (pozor bude tekutější). Navrstvěte navrch připravené jahody a dejte prozatím do lednice, než si připravíte finální želé glazé.

  14. FINÁLNÍ ŽELÉ GLAZÉ. Nalijte do malého kastrolku vodu. Po celé ploše ji zasypte práškovou želatinou a na mírném plameni začněte ohřívat (nevařte!!!). Promíchejte želatinu metličkou a přimíchejte také med a citrónovou šťávu. Jakmile bude vše krásně spojené hned z plotýnky odstavte a nechte na cca 20 minutek vystydnout. Po 20 minutkách začne směs už pomalu houstnout, ale bude pořád ještě tekutá, takže si budete moct překontrolovat želírovací schopnost ;) Vyndejte si připravený koláč z lednice a lžící začněte koláč od středu polévat připravenou želatinou přes jahody. Zkontroluje si, abyste měli želé glazé opravdu všude až po kraje korpusu. 

  15. Vložte hotový koláč do lednice a nechte tuhnout želé glazé alespoň 30 minut. Před servírováním koláč zasypte ještě čerstvými jahodami a kůrou z limety. Ta tomu dodá opravdu závěrečnou chuťovou tečku. Věřte mi ;) 

  16. Skladujte v lednici.

Dobrou chuť a doufám, že vám tenhle podrobný postup zodpoví všechny případné otázky. 

M.



3 500 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page