Růžičková kapusta. Jako malá jsem ji znala jen (pře)vařenou v polévkách ve školní jídelně. Naštěstí mají tyhle zkaramelizované kapustičky, které jsou hotové na talíři do pár minut, jen málo co společného s tou ze školních jídelen.
Růžičková kapusta si užívá svou českou čerstvou sezónu od září až do března. Díky skladování si na ni ale od našich farmářů můžeme pochutnávat i v dubnu. Jelikož je to tedy hlavně podzimní a zimní plodina, připravila jsem recept tak, aby byly potraviny na tyto sezóny sjednocené. Jablko klidně v receptu můžete nahradit hruškou, obojí mám vyzkoušené a obojí je chuťově skvělé. V receptu používám na závěrečné dochucení fermentované citróny, ty ale klidně můžete nahradit jedním bio citrónem, viz postup.
Zkaramelizované kapustičky se slaninou a jablkem servírujte buď samostatně, s volským okem nebo jako přílohu k masu. Množství v receptu je na jednu porci.
Množství: 1 porce
Příprava: cca 12 minut
Ingredience:
cca 15 ks růžičkové kapusty
2 velké plátky kvalitní slaniny (bez cukru)
1 menší jablko
1 lžíce ghí
1 vrchovatá lžička medu
sůl, pepř
1 lžička fermentovaných citrónů
(případně 1 bio citrón – použije se kůra i šťáva)
microgreens – volitelně
Postup:
Rozehřejte pánvičku na středním plameni. Přidejte lžíci ghí.
Nakrájejte plátky slaniny na malé kousky a přidejte je k rozehřátému ghí a promíchejte. Nechte zvolna opékat za občasného míchání zhruba 3 minuty.
Mezitím připravte kapustičky. Odkrojte jejich konce a sloupněte vrchní obal (v podstatě dva lístky). Propláchněte je pod vodou a nechte okapat. Poté je rozřízněte napůl a přidejte ke slanině. Opékejte společně zhruba 5 minut.
Oloupejte jablko, zbavte ho jadřinců a pokrájejte na malé kostičky. Přidejte je do pánve a za stálého míchání opékejte zhruba 3 minuty. Poté směs přiklopte pokličkou a duste další 3 minuty.
V závěru pokličku odklopte, přidejte vrchovatou lžičku medu a promíchejte do kapustiček. Dochuťte špetkou mořské soli a čerstvým pepřem. Přidejte prolisovanou lžičku fermentovaných citrónů a microgreens. Pokud fermentované citróny nemáte připravené, nastrouhejte do kapustiček kůru z celého bio citrónu a zakápněte pár kapkami šťávy.
Servírujte teplé.
Comments