Ani byste nevěřili, kolik různých poměrů jsem na beránka prozkoušela. Ale je tu. Kokosový po strouhaném kokosu, vláčný po kokosovém mléku a mramorový díky kakau, které přidávám v receptu úplně na závěr. Je přirozeně bez lepku a bez mléka. V závěru je zalitý polevou a já vám v receptu přináším rovnou dvě verze, tak si prozkoušejte to, co vaším očím lahodí. Připravte si beránka také klidně do bábovkové formy. Těsto by mělo stačit na 6 hrníčkovou velikost.
Přeji vám, moji milí, pohodové Velikonoce!
Množství: 1 forma na beránka
Příprava: 15 min
Pečení: 45 min
Ingredience:
2 hrnky kvalitního strouhaného kokosu
1 hrnek mandlové mouky (případně kešu)
1 hrnek tapiokového škrobu
6 šťastných vajíček
špetka soli
1/3 hrnku ghí nebo kokosového oleje – pokojové teploty
1/3 hrnku kokosového mléka
1/3 hrnku medu
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce šťávy z citrónu
1 lžička jedlé sody
¼ hrnku kakaového prášku
(ghí nebo kokosový olej na vytření formy)
TIP 1: Poleva z bílé čokolády:
50 g kakaového másla
1 lžíce medu
1 lžíce citrónové šťávy
TIP 2: Citrónovo-kokosová poleva:
1/3 hrnku kokosového másla
2 lžíce citrónové šťávy
cca 6 lžic vody – přidávat postupně
Postup:
Předehřejte si troubu na 170°C a vymažte si formu na beránka. Můžete si ho vysypat i kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem, ale není to vyloženě nutné, stačí pořádně vymazat ghí nebo kokosovým olejem.
Vložte dva hrnky kokosu do mixéru a promixujte, abyste získali jemný kokos případně i konzistenci mouky (bude tučná ne jako ta kupovaná, která je dehydrovaná).
Takto připravený kokos si přesypte do velké mísy, přidejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a špetku soli. Vše smíchejte.
Nyní si připravte vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další misky a přidejte k nim ghí v pokojové teplotě, kokosové mléko, med, šťávu z citrónu a vanilkový extrakt. Všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem do tekuté konzistence.
Žloutkovou směs přidejte ke směsi s kokosem a mandlovou moukou a vše zpracujte a promíchejte.
Vyšlehejte si bílky s další malou špetkou soli. Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků.
Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.
V této fázi si odeberte jednu třetinu až polovinu těsta stranou do další misky a přes sítko k němu přisypte kakaový prášek. A lehce zamíchejte.
Nyní si vylijte těsta do připraveného beránka. Já jsem začala světlým těstem, aby se mi dostalo na celé dno formy (ale ještě si v míse nechala jeho část) a pomocí lžíce jsem vrstvila kakaové těsto. A na závěr zase přidala zbylé světlé těsto. Rukami lehce zatřeste formou, ať se vám těsto hezky rovnoměrně rozloží.
Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut.
Vyndejte beránka z trouby a nechte ho ve formě ještě dalších 5 minut. Poté ho opatrně přendejte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout.
Zatímco vám bude beránek chladnout, můžete si připravit polevu.
V případě polevy z bílé čokolády: Nechte si v kastrolku ve vodní lázni rozehřát kakaové máslo. Jakmile bude roztavené (ale ne horké), přidejte lžíci medu a citrónovou šťávu a prošlehejte si metličkou nebo vidličkou.
V případě citrónovo-kokosové polevy: Lehce si rozehřejte kokosové máslo na pokojovou teplotu, aby bylo měkké. Přidejte 2 lžíce citrónové šťávy a postupně až 6 lžic vody pokojové teploty (případně méně i více podle potřeby – často se to liší značkou a kvalitou kokosového másla). Poleva by měla být hutnější ale zároveň tekutá, aby šel beránek dozdobit.
Poleva dodá nejen na efektu, ale také dodá závěrečnou chuť. Zdobte podle vašich preferencí. :)
TIP: Kokosové máslo mám kvalitou a chutí ze všeho nejraději od značek Šufánek nebo Wild&Coco.
ความคิดเห็น