top of page

KOLÁČ S MANDLOVÝM KRÉMEM A KAKAOVÝM KORPUSEM

  • Obrázek autora: Yummy Paleo
    Yummy Paleo
  • 12. 6. 2018
  • Minut čtení: 2

Musím se přiznat, že jsem vlastně nikdy dřív plněný koláč s korpusem nepekla. Zdálo se mi to moc složité, zbytečné. Ale opak je pravdou. Navíc vypadá koláč naoko vážně efektně. Kakaový korpus lze navíc použít i jako univerzální recept i na další dezerty, určitě se podívejte do tipů pod receptem, kde vám uvedu dobu pečení. Originální mandlový "třený" krém (v angličtině frangipane) je v podstatě náplň z mandlí (samozřejmě dál s cukrem a moukou) a je standardem hlavně ve francouzských cukrárnách. Tak se pojďte podívat na jeho úpravu do paleo ingrediencí. 

ree

Množství: 12 kousků

Průměr použité formy: 28 cm

Příprava: 30 min

Pečení: 28 min

Ingredience:

Kakaový korpus:

1 + 1/4 hrnku mandlové mouky

1/4 hrnku tapiokového škrobu

1/4 hrnku raw kakaového prášku

1/4 hrnku kokosového oleje / případně ghí

1 šťastné vajíčko (vel. M)

1/2 lžičky vanilkové esence/vanilky

špetka soli

Mandlový krém: 1/2 hrnku ghí změklého 1 hrnek mandlové mouky 3 šťastná vajíčka (vel. M) 1/4 hrnku kokosového mléka 1-2 lžíce medu - volitelně

Ovoce dle volby:

rebarbora, jahody, rybíz, meruňky, třešně, višně ghí/kokosový olej vanilková esence/vanilka

Postup:

  1. Korpus. Předehřejte troubu na 165°C.

  2. Ve velké míse (nebo v mixéru) smíchejte všechny suché ingredience na korpus (mandlová mouka, tapioka, kakao, sůl, vanilka) a přidejte k nim rozšlehané vajíčko a kokosový olej. Těsto pořádně propracujte do koule a dejte ztuhnou na 10 minut do lednice.

  3. Mezitím si připravte dva pečící papíry, váleček a případně i kroužky na váleček 3 mm (abyste měli těsto hezky rovnoměrně tenké).

  4. Vychladlé těsto zmáčkněte do placky a vyválejte ho mezi dvěma pláty pečícího papíru do zhruba 3 mm vysoké kulaté placky. Těsto si mezi pláty papírů můžete posypat i trochou tapiokového škrobu. Pomožte si klidně prsty, abyste upravily kraje placky. Vyválejte si ji kulatou a tak, aby vám pokryla celé dno vaší formy a byl tam i nadbytek pro kraje koláče. Já použila koláčovou formu o průměru 28 cm s odnímatelným dnem.

  5. Takto připravené těsto vložte i s pečícími papíry na 5 minut do mrazáku, aby hezky utuhlo a papír šel snadno sundat.

  6. Poté těsto vyndejte z mrazáku, sundejte vrchní vrstvu papíru, opatrně oklopte těsto korpusu přes připravenou formu a sundejte i druhý pečící papír. Nyní použijte své prsty a korpus si hezky doupravte do formy, použijte i kousky, které přesahují formu a dodělejte jimi kraje, případné trhlinky. Hodně pozornosti věnujte krajům, ať je máte hezky stejně vysoké i tlusté.  

  7. Jemně propíchejte těsto vidličkou po celém dnu. Takto připravený korpus pečte pro účely Frangipane koláče 6 minut v předehřáté troubě na 165°C.

  8. Zatímco se vám bude péct korpus, připravte si mandlový krém a ovocnou náplň.

  9. Na mandlový krém si jednoduše smíchejte všechny ingredience v mixéru.

  10. Ovoce si omyjte, vypeckujte, nakrájte podle libosti a v míse smíchejte s trochou kokosového oleje (nebo rozehřátého ghí) a vanilkou.

  11. Jakmile vyndáte korpus z trouby, nechte ho chvilku vychladnout na mřížce.

  12. Poté do něho vlijte mandlový krém a navrch vložte připravené ovoce. Pečte dál v rozehřáté troubě po korpusu na 165°C 22 minut.

  13. Nechte vychladnout a podávejte. Nejchutnější je koláč v den upečení, ale případně ho skladujte zakrytý v lednici (trochu celý zvláční).

TIP: Pokud použijete korpus například na jiné účely (se studeným krémem navrchu) pečte ho rovnou 22-25 minut. Koláč můžete na efekt "pocukrovat" (jako na fotkách) například kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem.

M.

2 komentáře

Hodnoceno 0 z 5 hvězdiček.
Zatím žádné hodnocení

Přidejte hodnocení
goszita
04. 6. 2021

Kokosovy olej ke korpusu ma se predem rozehrat?

To se mi líbí
Yummy Paleo
Yummy Paleo
04. 6. 2021
Reakce na

Dobrý den😊 prosím, použijte ho ideálně v pokojové teplotě. Jakmile dáte těsto do lednice před uválení , hezky ztuhne a zpevní se.. Ale aby se promísily všechny ingredience, tak je potřeba kokosový olej (nebo ghí) použít v měkké konzistenci 😊 M.

To se mi líbí

Napiš mi svůj email a já ti pošlu vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz

bottom of page