Musím se přiznat, že jsem vlastně nikdy dřív plněný koláč s korpusem nepekla. Zdálo se mi to moc složité, zbytečné. Ale opak je pravdou. Navíc vypadá koláč naoko vážně efektně. Kakaový korpus lze navíc použít i jako univerzální recept i na další dezerty, určitě se podívejte do tipů pod receptem, kde vám uvedu dobu pečení. Originální mandlový "třený" krém (v angličtině frangipane) je v podstatě náplň z mandlí (samozřejmě dál s cukrem a moukou) a je standardem hlavně ve francouzských cukrárnách. Tak se pojďte podívat na jeho úpravu do paleo ingrediencí.
Množství: 12 kousků
Průměr použité formy: 28 cm
Příprava: 30 min
Pečení: 28 min
Ingredience:
Kakaový korpus:
1 + 1/4 hrnku mandlové mouky
1/4 hrnku tapiokového škrobu
1/4 hrnku raw kakaového prášku
1/4 hrnku kokosového oleje / případně ghí
1 šťastné vajíčko (vel. M)
1/2 lžičky vanilkové esence/vanilky
špetka soli
Mandlový krém: 1/2 hrnku ghí změklého 1 hrnek mandlové mouky 3 šťastná vajíčka (vel. M) 1/4 hrnku kokosového mléka 1-2 lžíce medu - volitelně
Ovoce dle volby:
rebarbora, jahody, rybíz, meruňky, třešně, višně ghí/kokosový olej vanilková esence/vanilka
Postup:
Korpus. Předehřejte troubu na 165°C.
Ve velké míse (nebo v mixéru) smíchejte všechny suché ingredience na korpus (mandlová mouka, tapioka, kakao, sůl, vanilka) a přidejte k nim rozšlehané vajíčko a kokosový olej. Těsto pořádně propracujte do koule a dejte ztuhnou na 10 minut do lednice.
Mezitím si připravte dva pečící papíry, váleček a případně i kroužky na váleček 3 mm (abyste měli těsto hezky rovnoměrně tenké).
Vychladlé těsto zmáčkněte do placky a vyválejte ho mezi dvěma pláty pečícího papíru do zhruba 3 mm vysoké kulaté placky. Těsto si mezi pláty papírů můžete posypat i trochou tapiokového škrobu. Pomožte si klidně prsty, abyste upravily kraje placky. Vyválejte si ji kulatou a tak, aby vám pokryla celé dno vaší formy a byl tam i nadbytek pro kraje koláče. Já použila koláčovou formu o průměru 28 cm s odnímatelným dnem.
Takto připravené těsto vložte i s pečícími papíry na 5 minut do mrazáku, aby hezky utuhlo a papír šel snadno sundat.
Poté těsto vyndejte z mrazáku, sundejte vrchní vrstvu papíru, opatrně oklopte těsto korpusu přes připravenou formu a sundejte i druhý pečící papír. Nyní použijte své prsty a korpus si hezky doupravte do formy, použijte i kousky, které přesahují formu a dodělejte jimi kraje, případné trhlinky. Hodně pozornosti věnujte krajům, ať je máte hezky stejně vysoké i tlusté.
Jemně propíchejte těsto vidličkou po celém dnu. Takto připravený korpus pečte pro účely Frangipane koláče 6 minut v předehřáté troubě na 165°C.
Zatímco se vám bude péct korpus, připravte si mandlový krém a ovocnou náplň.
Na mandlový krém si jednoduše smíchejte všechny ingredience v mixéru.
Ovoce si omyjte, vypeckujte, nakrájte podle libosti a v míse smíchejte s trochou kokosového oleje (nebo rozehřátého ghí) a vanilkou.
Jakmile vyndáte korpus z trouby, nechte ho chvilku vychladnout na mřížce.
Poté do něho vlijte mandlový krém a navrch vložte připravené ovoce. Pečte dál v rozehřáté troubě po korpusu na 165°C 22 minut.
Nechte vychladnout a podávejte. Nejchutnější je koláč v den upečení, ale případně ho skladujte zakrytý v lednici (trochu celý zvláční).
TIP: Pokud použijete korpus například na jiné účely (se studeným krémem navrchu) pečte ho rovnou 22-25 minut. Koláč můžete na efekt "pocukrovat" (jako na fotkách) například kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem.
M.
Kokosovy olej ke korpusu ma se predem rozehrat?