top of page

KVAŠENÉ ZELÍ

Tenhle recept mám v konceptech uložený už přes dva roky. Fermentuju doma vždy na podzim (z posledních lokálních zásob) a pak většinou až na jaře. Kvašená neboli fermentovaná zelenina je skvělým zdrojem všech těch tělu prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů i minerálů a díky tomu příznivě ovlivňuje trávení i imunitní systém. Fermentovat se dá navíc snad všechna zelenina. Červené kvašené zelí je ale evergreen, tak začněte třeba s ním. Dole pod postupem pak najdete tip, jak si připravit slaný nálev, kdyby  nestačila vymačkaná šťáva ze zelí. 

Množství: 4 sklenice o objemu 750ml

Příprava: 25 min

Fermentování: 4-7 dní

Ingredience:

2 velké červené zelí

4 lžičky himalájské soli nebo nerafinové mořské

3 – 4 lžíce kopru

(2 lžičky kmínu – volitelně dle chuti)

Postup:

  1. Zelí si omyjte, zbavte špinavých prvních listů a rozkrojte na čtvrtky přes koštál. Nakrájejte ho na drobné proužky nebo nastrouhejte až po košťál každé čtvrtiny. Nakrájené zelí vložte do mísy, přidejte sůl, kopr a případně kmín.

  2. Připravte si kvašák nebo velkou skleněnou láhev s víčkem, obojí je dobré předem vyvařit, aby bylo vše čisté.

  3. Umyjte si ruce a rukama zelí mačkejte a promíchávejte, aby se změkčilo a pustilo šťávu, která je potřebná k fermentaci. Zelí promačkávejte celkem až 10 minut. Budete překvapeni, kolik pustí šťávy.

  4. Potom zelí začněte vkládat do čisté lahve nebo kvašáku a mačkejte ho rukou na dno. A to aby nebyl nikde prázdný prostor a šťáva stoupala nahoru. Šťáva by měla dosáhnout alespoň 1 cm nad zelí.

  5. Pod okrajem sklenice/kvašáku by mělo zůstat zhruba 5 cm volného prostoru, protože zelí zvětší fermentací svůj objem.

  6. Kvašák/láhev ubrouskem očistěte a to včetně volného prostoru uvnitř. Nádobu zavřete.

  7. Takto nechte na kuchyňské lince kvasit 5-7 dní. Bude záležet na teplotě v místnosti. Obecně platí – čím chladněji je, tím potrvá fermentace déle.

  8. Po 5-7 dnech si zelí z kvašáku přendejte do jednotlivých vyvařených sklenic (volte dobrou velikost). Sklenice vložte do lednice a můžete začít postupně konzumovat.

TIP: Zelí bude nejlepší cca po měsíci uložení v lednici. Pokud nezískáte z mačkání zelí dostatek šťávy, připravte si nálev z filtrované vody (nebo převařené a vystydnuté) a soli a tím zelí dolijte. Na jeden hrnek vody použijte cca 5 g soli.


10 002 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page