MAKOVÁ ROLÁDA S KOKOSOVOU ŠLEHAČKOU

Za tenhle recept vděčím své mamce. I když jí čas strávený v kuchyni až tolik nebaví, tak dokáže vytvořit taky skvělé kombinace. Hlavně co se týče bezlepkových dezertů. Spolu jsme tuhle roládu otestovaly a vymyslely k ní další kombinace, které máte všechny sepsané pod receptem v tipech. Recept určitě taky ocení všichni, kteří nemohou ani ořechové mouky, základem je totiž jenom čerstvě namletý mák.

Množství: 12 kousků

Příprava: 25 min

Pečení: 20 min

Chlazení: 3 hod

Ingredience

Těsto:

5 šťastných vajíček

150 g čerstvě namletého máku

špetka soli

1 lžička vanilky

1 lžička xylitolu – volitelně

Kokosová šlehačka:

1 plechovka AROY-D mléka – vychlazené alespoň 24 hodin předem

(nebo jsem si oblíbila kokosovou šlehačku od značky Natures Charm, která už dochucovat nepotřebuje)

1 lžička xylitolu/medu – volitelně

1 lžička vanilkového extraktu

10 čerstvých jahod v sezóně - klidně ale sáhněte i po jiném ovoci dle chuti

Postup:

  1. Rozehřejte si troubu na 150 °C. Potřete si plech máslem nebo ghí a vyložte pečícím papírem.

  2. Rozdělte si šťastná vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky dejte stranou do hrníčku, přidejte k nim vanilku a jemně je vidličkou prošlehejte.

  3. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli a případně lžičkou xylitolu do sněhu.

  4. Jakmile získáte pevný sníh, opatrně do něho přimíchejte žloutky a také postupně na třikrát čerstvě namletý mák.

  5. Těsto přendejte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně ho rozetřete po celé jeho ploše.

  6. Pečte 5 minut na 150°C a poté teplotu stáhněte na 130°C a pečte dalších 15 minut.

  7. Upečený plát těsta přikryjte navlhčenou čistou utěrkou, plát otočte a sloupněte opatrně pečící papír. Těsto tedy bude ležet na utěrce. Odlepený papír nechte položený na upečeném těstě dokud nevychladne.

  8. Mezitím, co bude chladnout těsto na roládu, tak si vyšlehejte kokosovou šlehačku a pokrájejte omyté jahody.

  9. Kokosová šlehačka. Přendejte vychlazené množství kokosového mléka (té ztuhlé krémové části) do mísy a vyšlehejte společně s vanilkou a volitelně s xylitolem do šlehačky.

  10. Plát rolády opět otočte a sejměte utěrku. Těsto bude nyní ležet zpátky na pečícím papíru.

  11. Na těsto rozetřete vyšlehanou kokosovou šlehačku a přidejte pokrájené jahody. Nechte si trochu šlehačky na závěrečné dozdobení.

  12. Pomocí papíru srolujte z delší strany roládu.

  13. Zabalte ji ještě do voskovaného ubrousku nebo fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

  14. Poté ji dozdobte zbytkem šlehačky a jahodami. Poprašte skořicí nebo kakaem.

  15. Roládu chovávejte v lednici maximálně dva dny.

TIP 1: Kokosová šlehačka může být zrádná kvůli výběru kokosového mléka. Ale pokud se vám podaří sehnat kokosovou šlehačku od zn. Natures Charm, sáhněte po ní. Je lehce doslazená kokosovým cukrem, je v ní vanilka a trocha rozpustné vlákniny guar guma. A ta se vydaří vyšlehat vždy. Vyzkoušeno.

TIP 2: Klidně si nejprve promažte vychlazené těsto domácí jahodovou marmeládou a až na ní rozetřete vyšlehanou šlehačku s jahodami.

TIP 3: Upravte si náplň rolády podle vašich chutí. Bude jí slušet i čokoládový krém i vrstva domácí marmelády.

TIP 4: Pokud neřešíte intolerance na kravské mléko a laktózu, tak klidně sáhněte po cream cheese, mascarpone nebo fármářské vysokoprocentní šlehačce.

M.


1,535 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz