top of page

MAKOVÉ MLÉKO

Pokud z jakéhokoliv důvodu nepijete klasické kravské mléko, určitě se sháníte po náhradách. Těch existuje spousta a za sebe můžu doporučit domácí kokosové, ořechové a nebo právě toto makové. Mně chutná nejvíc samotné a vychlazené. Taky vyjde o něco levněji než to ořechové..

Mák - jak se můžete dočíst v článku Vápník - je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku, který je dokonce až 12x vyšší než u kravského mléka. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitamínů pak B1, B2 a E. Navíc je mák skvělou zásadotvornou potravinou - například právě ve formě makového mléka. Tak pojďme na jeho výrobu.

Množství: 1 l

Příprava: 3 min

Namáčení: 3-4 hodiny/přes noc

Ingredience: 1 hrnek nemletého máku - cca 100-120g 1l vody - nejlépe filtrované 1 medjool datle - volitelně 1/2 lžičky vanilkové prášku nebo extraktu 1/2 lžičky skořice jemné sítko/plátýnko/mlékovač

Postup:

  1. Nemletý mák zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny (nebo přes noc) při pokojové teplotě stát.

  2. Poté mák sceďte, vyperte pod tekoucí vodou a přendejte do mixéru spolu s 1 l filtrované vody, datlí, skořicí a vanilkou.  Mixujte 2-3 minuty. Makový nápoj se napění a získá krásně světlou barvu.

  3. Takto namixované mléko přeceďte přes jemné sítko nebo ideálně plátýnko do velké mísy. Poté přelijte do čisté skleněné lahve. A je to hotové.

  4. Mléko chutná nejlépe vychlazené. Skladujte ho v ledničce maximálně 3 dny, jinak vám mléko zkysne. 

TIP: Mák si vždy kupujte nemletý a raději si ho umelte sami doma. Díky datlím se mléko lehce dosladí, ale použít můžete taky med.

M.



1 458 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page