top of page

MRKVOVÝ KRÉM

Tipů na zeleninové krémy není nikdy dost. Přiznám se, že sice nejčastěji vařím a mixuju dohromady více druhů zeleniny podle toho, co je zrovna doma. Ale tahle mrkvová polévka si zaslouží samostatný recept. Je navíc se zázvorem, díky kterému vás vážně prohřeje. A pomeranč už je jen chuťovou třešinkou. Dobrou chuť.

Množství: 4 porce

Příprava: 5 min

Vaření: 20 min

Ingredience:

cca 750 g mrkve

1 šalotka

zhruba 20 g čerstvého zázvoru

lžíce ghí nebo bio másla

2 hrnky zeleninového vývaru / případně vody

1 hrnek kokosového mléka

šťáva z 1 bio pomeranče – nejdříve si ale oloupejte kůru, kterou použijete na dokončení

sůl, pepř

Na dokončení:

kůra z 1 bio pomeranče

čerstvý koriandr

orestovaný plátek pomeranče – volitelně

orestované tenké plátky/proužky mrkve - volitelně

červený kampotský pepř

extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Oloupejte si mrkev, omyjte a nakrájejte si ji na kolečka. Šalotku nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si zatím nechte na středním plameni rozehřát lžíci ghí a pak k němu šalotku i mrkev přidejte. Restujte zhruba 5 minut.

  2. Mezitím si oloupejte zázvor (já k tomu používám nerezovou lžičku). Nakrájejte ho na tenké plátky a přidejte k mrkvi. Společně restujte další 2-3 minuty.

  3. Poté do hrnce přilijte vývar, kokosové mléko a přisypte sůl a přiveďte k varu. Vařte zhruba 12-15 minut.

  4. Jakmile bude mrkev měkká, přidejte šťávu z pomeranče a přelijte celý obsah hrnce do výkonného mixéru. Mixujte do hladkého krému. Vraťte zpátky krém do hrnce a případně ještě prohřejte. Použít ale můžete také ponorný tyčový mixér a mixovat přímo v hrnci.

  5. Polévku dochuťte solí a pepřem dle vaší chuti a podávejte.

  6. Servírujte s koriandrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo orestovaným plátkem pomeranče a mrkve a také nejlépe čerstvě namletým červeným kampotským pepřem. Přidat můžete i pár kapek extra panenského olivového oleje.

TIP: K polévce se náramně hodí také oloupané krevety na česneku s chilli nebo vařené vajíčko. Obojí můžete servírovat rovnou navrchu polévky.

M.


4 174 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page