top of page

PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

Recept na pastýřský koláč je určitě jeden z těch lehčích. A tak vlastně nevím, proč jsem ho nezkusila daleko dřív, je to lahoda. I když jsou v originálním receptu ve vrchní vrstvě brambory, tak mletému hovězímu batáty prostě sluší! Pokud ale zatoužíte i po lehčí variantě, vyzkoušejte navrch místo batátové kaše kaši květákovou nebo z tuřínu😊 

Množství: cca 3 velké porce

Příprava: 20 min

Pečení: 35 min

Ingredience:

500g bio hovězího mletého masa

1 lžíce sádla od farmáře / ghí

1 cibule

3 mrkve

2 stonky řapíkatého celeru

2 lžíce pokrájeného medvědího česneku (v sezóně), případně 2 stroužky klasického česneku

2 lžičky pokrájeného čerstvého tymiánu

sůl, pepř

3 větší batáty

1/2 hrnku kokosového mléka

2 lžíce ghí

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C. Oškrabejte si batáty, pokrájejte je na větší kousky a dejte vařit v osolené vodě zhruba na 10 minut. Poté vodu z hrnce vylijte, přidejte kokosové mléko, ghí a špetku soli a promixujte ponorným mixérem (nebo v mixéru).

  2. Mezitím, co se budou batáty vařit, si oloupejte cibuli a najemno nakrájejte. Oškrabejte mrkve, které pokrájejte na čtvrt kolečka, a omyjte řapíkatý celer, který také škrabkou oškrabejte a pokrájejte na cca 4 mm kousky.

  3. Opláchněte a papírovou osuškou opatrně osušte mleté maso.

  4. Rozehřejte si na pánvi sádlo a opékejte cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut na středním plameni. Poté přimíchejte mleté maso, přidejte sůl, pepř a míchejte zhruba dalších 10 minutek.

  5. Na závěr přidejte do pánve medvědí česnek, tymián a pořádně promíchejte. Případně dochuťte.

  6. Nyní si připravte zapékací misku. Na dno přendejte masovou směs z pánve a navrch navrstvěte batátovou kaši z hrnce. Můžete vršek batátové kaše v míse "ozdobit" třeba lžící nebo hrotem vidličky.

  7. Pečte zhruba 35 minut, k závěru můžete zapékací misku posunout do vrchní části trouby, abyste získali kůrčičku na batátové vrstvě. 

TIP: Nezapomeňte si recept zkusit příště třeba s kaší z květáku nebo tuřínu 😊

M.


3 946 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page