PLANTAINOVÉ CHIPSY

Příprava plantainových chipsů vám zabere zhruba 35 minut. Jsou skvělé jako jedna z příloh ke grilování, nadrobené do krémové polévky místo krutonků nebo jen tak samotné, to je jasné :) Plantain je v podstatě zeleninový banán. Je větší než banán, obsahuje méně cukru, za to je více škrobový a jí se tepelně upravený. Nejvíce využívaným je v jihovýchodní Asii, Latinské Americe, Karibiku a rovníkové Africe, kde z něho připravují také polévky, kaše nebo kari směsi. K nám putuje nejčastěji z Ekvádoru nebo Ugandy.

Množství: 1 plech

Příprava: 5 min

Pečení: 30 min

Ingredience:

1 plantain

extra panenský olivový olej

skořice

kvalitní sůl

červený pepř – např. kvalitní kampotský značky Pepper Field

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.

  2. Nakrájejte si plantain na co nejtenčí plátky (buď na kolečka a nebo podélně na podlouhlé plátky), které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

  3. Potřete jednotlivé plátky olivovým olejem a posypte solí a skořicí.

  4. Pečte zhruba 30 minut. Čím tenčí plátky budete mít, tím výsledné chipsy budou křupavější.

  5. Na závěr chipsy dle chuti opepřete čerstvě namletým červeným pepřem. Můžete také dosolit solným květem.

TIP: Nezapomeňte si je vyzkoušet nalámané místo krutonů v krémové polévce. Skvělé jsou taky v salátech. Vhodné jsou i do programu Whole30 – přesně takto jako doplněk celého jídla.

M.


125 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz