top of page

REBARBOROVÁ GALETKA

Přináším vám jeden z dalších sladkých receptů. Galetka (galette) pochází z francouzské kuchyně a je to označení pro křehký kulatý a plochý koláč nebo plněnou palačinku naslano. Opět vám recept poslouží jako univerzální, protože si galetku můžete naplnit v podstatě kterýmkoliv ovocem. Recept je přirozeně bezlepkový a také bez použití mléčných výrobků. Takže je to "paleo" galetka doslazená trochou medu, který ale můžete klidně omezit dle chuti (jenom pozor na konzistenci těsta). Co se týče obměny ovoce, určitě zkuste zkombinovat spíše kyselejší ovoce se sladkým, to se k těstu přesně hodí.

Množství: 8 kousků

Příprava: 40 min

Pečení: 26 min

Ingredience na těsto galetky:

1 1/2 hrnku mandlové mouky

2 lžíce tapiokového škrobu

špetka soli

3 lžíce měkkého ghí nebo bio másla

2 lžíce medu

1 lžička skořice

Rebarbora:

4 velké stonky rebarbory

1 lžíce tapiokového škrobu

cca 10 kousků čerstvých nebo povolených mražených jahod / případně 2 lžíce domácí jahodové marmelády bez cukru

1/2 lžičky vanilkového prášku nebo extraktu

1 lžíce medu - volitelně

Navíc:

1 šťastné vajíčko na potření krajů

plátky mandlí

kůra z bio citrónu

lístky meduňky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 165°C (horkovzduch). Připravte si dva kusy pečícího papíru a plech.

  2. V míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a špetku soli. Přidejte ghí, med, skořici a rukama propracujte do těsta. Mělo by lepit jen minimálně. Vytvarujte z těsta kouli a dejte vychladit alespoň na 15 minut do lednice. 

  3. Mezitím si omyjte rebarboru a oloupejte ji na ploché straně. Zkuste vybrat stejnou tloušťku stonků. Jednotlivé stonky pak nakrájejte na stejné trojúhelníky. Jednoduše jen začněte šikmým řezem. Pokrájenou rebarboru si přendejte do mísy. Pokud rebarboru nebudete chtít vyskládat do galetky jako já, postačíte si s nadrobno nakrájenou rebarborou.

  4. K pokrájené rebarboře přidejte lžíci tapiokového škrobu, volitelně lžíci medu, vanilkový prášek a pokrájené jahody (ještě lepší jsou ale rozmixované tyčovým mixérem na kaši). Vše s rebarborou promíchejte, rebarbora se hezky obalí a díky tapiokovému škrobu bude držet po upečení pěkně pohromadě.

  5. Vyndejte si nyní těsto na galetku z lednice. A pomocí válečku ho rozválejte mezi dvěma pečícími papíry do kruhu. Tloušťku těsta si nechte alespoň 4 mm, ať se vám pak sním snadněji pracuje.  

  6. Přendejte si připravenou placku těsta na pečícím papíru na plech. Prstem si naznačte na těstě okraj kolem dokola cca 3 cm. A začněte skládat rabarborové trojúhelníky vedle sebe do pruhu. Začněte uprostřed.

  7. Jakmile budete mít poskládanou rebarboru, opatrně si zvedněte volné kraje těsta pomocí příborového nože a přehněte přes rebarboru. Pokud těsto popraská, tak to ničemu nevadí, zkuste zahladit příborovým nožem a kraje klidně rukou.

  8. Přehnuté kraje a popraskaná místa si potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí.

  9. Pečte cca 26 minut (čas prosím hlídejte). Nechte chladnout na mřížce zhruba 10 minutek. Servírujte nejlépe s nastrouhanou citrónovou kůrou a pokrájenou meduňkou. Ideálně ještě teplé a křupavé ;)

TIP: Pokud zrovna nemáte čerstvé nebo mražené jahody, použijte 2 vrchovaté lžíce domácí marmelády. Výsledná barva rebarborové náplně bude sice jiná, viz poslední fotka, ale na chuti vůbec neubere.

Ať se povede,

M.


2 061 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page