Mám tu pro vás jeden celkem obyčejný salát. Z dostupných českých surovin, typickými pro jaro a léto. A věřte mi, že každá surovina má zde svůj význam a navzájem se jejich chutě tolik doplňují. Já podobný ochutnala nedávno v restauraci Eska a chutnal mi natolik, že jsem ho od té doby doma připravila nespočetněkrát. Tak jsem si rovnou řekla, že ho musíte ochutnat i vy. Navíc, ke grilování to bude letos ideál.
Množství: 4 porce
Příprava: 10 min
Ingredience:
1 hlávkový salát
6-10 ředkviček
4 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
2 lžíce domácí paleo majonézy / případně plnotučného jogurtu nebo zakysané smetany
1-2 lžíce jablečného octa
1/2 lžíce olivového oleje
špetka soli a pepře
Postup:
Omyjte si listy hlávkového salát, lehce je osušte a natrhejte do mísy.
Omyjte si ředkvičky a pomocí struhadla je nastrouhejte na tenká kolečka. Případně je pokrájejte nožem. A smíchejte se salátem.
V hrnečku si připravte zálivku. Smíchejte domácí majonézu (případně jogurt) spolu s křenem, půl lžíce olivovým olejem a jablečným octem. Ocet přidávejte postupně, začněte jednou lžící a podle vaší chuti přidejte. To stejné platí i s křenem, klidně si přidejte. Na závěr dochuťte špetkou soli a pepře.
Na středním plameni si na sucho v pánvi opražte slunečnicová semínka. Tento krok určitě nevynechte :)))
Zálivku promíchejte do salátu. Naservírujte do misek a každou porci posypte opraženými slunečnicovými semínky.
Dobrou chuť,
Opmerkingen