Mám tu první mezník svého paleo stravování. Minulý týden jsem slavila svůj první půl rok jak s blogem, tak s paleem! Z těchto 6 měsíců jsem byla 2 měsíce na Whole30. A za těchto 6 měsíců jste navštívili můj blog více jak 22,5 tisíckrát.. Takže TISÍCERÉ DÍKY vám všem!! Přeju si jen, ať se i dál vracíte!
A teď už ke chlebu. Je paleo. Je semínkový. Je výživný. Je výtečný! Existuje spousta možností a receptů. Mně však uspokojila až úprava několika verzí dohromady :) Navíc ho můžete zkusit dát od roku ochutnat i svým dětem. Tak vyzkoušejte a dejte vědět. P.S. Nejraději ho mám s rozmačkaným avokádem a bylinkami, špenátem a prosciuttem :)
Příprava: 10 min
Odpočinek těsta: 30 min
Pečení: zhruba 1 hodina
Ingredience:
100 g kešu - můžete je předem opražit
100 g celých mandlí loupaných - můžete je předem opražit
150 g dýňových semínek
100 g lněných semínek
100 g slunečnicových semínek
100 g sezamových semínek
2 lžíce chia semínek - předem namáčím ve vodě v poměru 1:5 (chia:voda)
3 lžíce kokosového oleje
5 šťastných vajíček
2 lžičky himalájské soli
1 lžička fenyklu
2 lžičky kmínu
1 lžička anýzu
Postup:
Rozemelte si kešu oříšky na mouku.
Do větší mísy smíchejte dýňová, lněná, sezamová a slunečnicová semínka. Přidejte kešu mouku, celé mandle a sůl.
V hmoždíři si rozdrťte kmín s fenyklem a anýzem a přidejte do směsi. Přidejte také rozšlehaná vejce, namočená chia semínka a kokosový olej a důkladně promíchejte.
Nechte půl hodiny odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C (horní a dolní ohřev) a vyložte formu na chleba pečícím papírem.
Po půl hodince upěchujte těsto pořádně do formy a dejte péct na cca 1 hodinu.
Poté vyndejte formu ven z trouby. Za pečící papír vytáhněte chleba z formy na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout.
TIP: Chleba vydrží až 4 dny, záleží na místě, kde ho skladujete. Doporučuju lednici. Je dobrý i jako topinka, třeba k tataráku ;) Z mojí formy na chleba udělám cca 30 tenčích kousků a zhruba polovinu dávám nakrájenou rovnou do mrazáku na "horší" časy.
Comments