top of page

SKOŘICOVÉ DUŠENÉ HOVĚZÍ S POMERANČOVOU GREMOLATOU

Dušená masa mám moc ráda a toto řecké skořicové dušené hovězí je bezesporu jedním z nejlepších. Všechny ingredience včetně pomerančové gremolaty navrchu společně ladí. Možná se vám bude zdát, že je recept náročnější, ale není tomu tak. Během půl hodiny si zvládnete připravit vše potřebné. Pak už se jenom vaří/dusí na mírném ohni a o pokrm se již téměř nemusíte starat, jenom párkrát promícháte - a večeře je připravená. Nebo můžete použít pomalý hrnec a to je vůbec výhra. Hlavně v týdnu, kdy se můžete po celým dni v práci vrátit k teplé hotové večeři. Postup v pomalém hrnci najdete níže v tipech pod receptem.

Množství: 4 porce

Příprava: 30 min

Dušení: 90 min

Ingredience

Dušené maso se zeleninou:

500-600g hovězího zadního od farmáře, nakrájené na větší kostky

sůl, pepř

2 lžíce kvalitního sádla/ghí

2 středně velké mrkve, nadrobno nakrájené

1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nakrájený

1 menší cibule, nadrobno nakrájená

1 stroužek česneku

1 lžíce jablečného octa

3 lžíce rajčatového protlaku

½ hrnku hovězího vývaru

(přidat můžete i lžíci demi-glace)

2-4 hrnky vody

1 lžička soli

½ lžičky mletého pepře

2 bobkové listy

2 celé skořice

½ lžičky rozmarýnu

½ lžičky tymiánu


Pomerančová gremolata:

kůra z 1 bio pomeranče

2 lžíce nadrobno nasekaných čerstvých listů petržele

½ lžičky tymiánu

½ stroužku utřeného česneku

1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Hovězí maso si opláchněte, osušte a pak osolte a opepřete.

  2. V hluboké pánvi/hrnci si rozehřejte sádlo a maso na něm zprudka opečte ze všech stran. Je důležitý, aby pánev nebyla úplně přeplněná, maso potřebuje vzduch, aby mělo křupavou hnědou kůrčičku. Jakmile budete mít maso opečené ze všech stran, tak ho přendejte stranou do misky.

  3. V té samé pánvi pak restujte zhruba 2 minuty mrkev, celer, cibuli a česnek.

  4. Přidejte rajčatový protlak a restujte další 2 minuty. Následně pánev deglazujte - přidejte ½ hrnku vývaru a ocet, pořádně míchejte dokud směs nezačne houstnout.

  5. V tuto chvíli vraťte na pánev zpět maso s vyškvařeným tukem. Přidejte 2 šálky vody, lžičku soli, pepř, bobkové listy, rozmarýn, tymián a skořici. Směs přiveďte k varu, pak stáhněte a na mírním ohni duste částečně přikryté zhruba 90 minut.

  6. Jakmile se začne vyvařovat voda, trochu jí přidejte. Duste na mírném plameni dokud se maso nezačne rozpadat a šťáva v hrnci nebude připomínat výpek.

  7. Chvíli před servírováním si připravte gremolatu. V misce pouze smíchejte petržel, pomerančovou kůru, tymián, česnek a olej. 

  8. Z pánve vyjměte skořici a bylinky. Dušené maso se zeleninou podávejte v hlubokých miskách a ozdobte pár lžičkami pomerančové gremolaty v olivovém oleji.

TIP 1: Pro vaření v pomalém hrnci buď vše vložte najednou do hrnce spolu s ½ hrnkem vývaru a pomalte 8 hodin na první/nízký stupeň nebo 4 hodiny na druhý/vyšší stupeň. Taky můžete maso nejprve zprudka osmahnout v pánvi (bod 1 a 2) a až poté ho vložit do pomalého hrnce. Pokud bude potřeba v závěru zredukovat množství tekutin, tak jen odklopte poklici a nechejte takto vařit na druhý vyšší stupeň dalších 15-20 minut.


TIP 2: Chutná skvěle s celerovým pyré, květákovou kaší nebo opečenou špagetovou dýní či květákovou rýží.


M.


1 545 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page