top of page

ŠPENÁTOVO-RAJČATOVÁ FRITTATA

Snídaně jsou moje! Vlastně jsou mojí nejoblíbenější částí dne. A úplně nejradši mám ty pomalejší o víkendu, když se poštěstí být v poklidu doma. Dřív jsem byla schopná si nechat ujíždět i o pár minut tramvaje do práce, jen abych si snídani náležitě vychutnala. Snídaňová vajíčka jsem už zkusila snad na milion způsobů a neomrzí mě. A to i na sladko třeba v ořechových kaších nebo v banánových lívancích ;) Dneska se chci ale podělit o tuhle výtečnou špenátovo-rajčatovou frittatu :)

Frittata se dá připravit na desítky způsobů - s mletým masem, kuřecím masem, klobáskami nebo jenom se zeleninou (včetně zbytkové zeleniny třeba z předešlého dne). Navíc je to vděčné jídlo i na cesty. Dnešní verze je taková ta základní, tak ji vyzkoušejte. Dobrou chuť.

Množství: 2 porce

Příprava: 10 min

Vaření/pečení: 15 min

Ingredience:

2 lžíce ghí/sádla

1/2 cibule

1 velká hrst baby špenátu - nahrubo nasekaný

1 hrnek rajčat nakrájených na kostky

6 šťastných vajíček

¼ lžičky soli

¼ lžičky pepře

pár plátků rajčete a pažitka navrch

1 lžička nastrouhané kůry a šťávy z 1 bio citrónu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 230°C. Na středním plameni rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby a přidejte do ní sádlo nebo ghí.

  2. Jakmile bude tuk rozpálený, přimíchejte cibuli a rajčata a opékejte zhruba 4 minuty do změknutí. Přidejte baby špenát a nechte ho chvilku "zavadnout".

  3. V misce si mezitím prošlehejte vejce se solí a pepřem. Těsto vlijte do pánve a zapracujte do zeleniny. Nechte vejce bez míchání usadit na dně a stranách pánve zhruba další 4 minuty.

  4. Zvrchu pak položte pár plátků rajčete, pokapejte vše citrónovou šťávou a zasypte citrónovou kůrou. Nyní pánev přesuňte do trouby a pečte zhruba 5 minut do zlatohněda.

  5. Hotovou frittatu posypte pažitkou, nakrájejte ji na dílky a podávejte ještě horké.

TIP: Můžete si také připravit frittatu do formy na muffiny. To je skvělá verze, pokud si potřebujete připravit jídlo s sebou do krabičky na cesty.

M.


1 283 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page