ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Švestky, jablka, meruňky, broskve (vlastně všechny peckovice a malvice) jsem ze svého jídelníčku vynechávala dobrých čtyři a půl roku kvůli potravinovým alergiím. A to často i ve vařené nebo jinak tepelně zpracované podobě, která by mi vlastně neublížila. Ale víte jak – dělala jsem to „pro jistotu“! 

Věděla jsem, že tělo (především střeva) po změně jídelníčku na paleo potřebuje čas, než se zahojí. A to čekání se vyplatilo. Aleluja - protože letošní léto si z mamčiný zahrádky užívám všeho a to i v tom syrovém stavu, ze kterého bych měla ještě před rokem a půl vyrážku v obličeji, otoky nebo kopřivku .

No a tak tady je - švestkový koláč. Bez mouky, bez lepku, bez cukru. Jeden z mých nejoblíbenějších paleo dezertů, které tu pro vás na blogu mám. 

Množství: cca 12 kousků

Příprava: 15 min

Pečení: 60 min

Ingredience:

1 hrnek mandlové mouky

1/2 hrnku lněných semínek - namelte do mouky

8 lžic ghí/bio másla -rozehřáté

2 šťastná vajíčka 1/4 hrnku kokosového mléka

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

1 lžička vanilky

cca 10 švestek - rozpůlené a nakrájené na plátky/měsíčky

2 lžičky medu


1 šťastné vajíčko

3 lžíce ghí

1 lžička skořice

2 lžičky medu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte formu na koláč kokosovým olejem nebo ghí.

  2. Vypeckujte očištěné a omyté švestky a pokrájejte je na měsíčky.

  3. V míse si smíchejte mandlovou moukou a rozemletá lněná semínka. Přidejte jedlou sodu, skořici, vanilku. Směs přendejte do mixéru, přidejte ghí a nechte ho zapracovat do směsi. Poté přidejte vajíčka, kokosové mléko, med a sůl a znovu propracujte v mixéru.

  4. Vzniklé těsto vložte do formy na koláč a do něho lehce vmáčkněte švestky.

  5. Pečte 40 minut. Mezitím si smíchejte vajíčko se změklým ghí, skořicí a medem. Po 40 minutách vyndejte koláč z trouby a potřete ho připravenou směsí a pečte dalších 20 minut při 150°. 

M.


594 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz