Švestky, jablka, meruňky, broskve (vlastně všechny peckovice a malvice) jsem ze svého jídelníčku vynechávala dobrých čtyři a půl roku kvůli potravinovým alergiím. A to často i ve vařené nebo jinak tepelně zpracované podobě, která by mi vlastně neublížila. Ale víte jak – dělala jsem to „pro jistotu“!
Věděla jsem, že tělo (především střeva) po změně jídelníčku na paleo potřebuje čas, než se zahojí. A to čekání se vyplatilo. Aleluja - protože letošní léto si z mamčiný zahrádky užívám všeho a to i v tom syrovém stavu, ze kterého bych měla ještě před rokem a půl vyrážku v obličeji, otoky nebo kopřivku .
No a tak tady je - švestkový koláč. Bez mouky, bez lepku, bez cukru. Jeden z mých nejoblíbenějších paleo dezertů, které tu pro vás na blogu mám.
Množství: cca 12 kousků
Příprava: 15 min
Pečení: 60 min
Ingredience:
1 hrnek mandlové mouky
1/3 hrnku lněných semínek - namelte do mouky
1/2 hrnku tapiokového škrobu
3 lžíce ghí/bio másla - rozpuštěné
2 šťastná vajíčka 1/4 hrnku kokosového mléka
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička jablečného octu / nebo citrónové šťávy
1 lžička skořice
1 lžička vanilky
cca 10 švestek - rozpůlené a nakrájené na plátky/měsíčky
2 lžičky medu - volitelně
1 šťastné vajíčko
3 lžíce ghí
1 lžička skořice
2 lžičky medu
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte formu na koláč kokosovým olejem nebo ghí.
Vypeckujte očištěné a omyté švestky a pokrájejte je na měsíčky.
V míse si smíchejte mandlovou moukou, rozemletá lněná semínka a tapiokový škrob. Přidejte jedlou sodu, skořici, vanilku. Směs přendejte do mixéru, přidejte ghí a nechte ho zapracovat do směsi. Poté přidejte vajíčka, kokosové mléko, jablečný ocet, med a sůl a znovu propracujte v mixéru.
Vzniklé těsto vložte do formy na koláč a do něho lehce vmáčkněte švestky. A dejte péct do trouby.
Pečte cca 30 minut. Mezitím si smíchejte vajíčko se změklým ghí, skořicí a medem. Po 30 minutách vyndejte koláč z trouby a potřete/polijte ho připravenou směsí a pečte dalších 20 minut při 150°.
Commentaires