top of page

SÝROVÁ PIZZA

Blog tento týden slaví narozeniny, tak mě napadlo, že bych vám sem sepsala konečně recept na sýrovou pizzu, kterou si prostě musíte připravit! Já si ji poprvé připravila rok na paleo stravování, kdy jsem se rozhodla čas od času zařazovat i kvalitní mléčné výrobky. V receptu není ani lžička klasické bílé mouky. Těsto tvoří tapiokový škrob, strouhaný tvrdý sýr a kokosové mléko. Já se rozhodla sáhnout po sýru pecorino – což je tučný ovčí sýr, ale nahradit ho můžete i kvalitní goudou nebo parmezánem. Inspirací na recept mi byly originální Brazilian Cheesebuns.

Množství: 1 velká pizza nebo 8 mini

Příprava: 10 min

Pečení: 30 min

Ingredience na těsto:

200 g sýru pecorino

- použít můžete ale stejně tak parmezán nebo jiný tvrdý sýr na strouhání

200 ml kokosového mléka – používám nejčastěji Aroy-D

250 g tapiokového škrobu


Rajčatová omáčka:

1 malá cibule

1 lžíce ghí

1 stroužek česneku

cca 200 ml pasírovaných loupaných rajčat nebo protlaku

2 lžičky sušeného oregána

1/2 lžičky tymiánu

sůl, pepř

Obložení:

cokoliv co máte rádi :)

salátové listy - baby špenát, mix salátů, rukola, polníček

kvalitní prosciutto

pokrájená rajčata

avokádo

jarní cibulka

bylinky - koriandr, pažitka

volská oka

extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku, protože těsto bude připravené hned. Nakrájejte nadrobno cibuli a osmahněte ji na ghíčku. Přidejte vylisovaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté vlijte pasírovaná rajčata, přidejte bylinky a chvilku povařte. Vznikne vám hustší rajčatová omáčka. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a směs odložte stranou.

  2. Předehřejte si troubu na 180°. Na přípravu těsta si nejdříve nastrouhejte sýr (použila jsem užší nudličky) a v míse ho smíchejte s kokosovým mlékem a tapiokovým škrobem. Budete muset použít ruce. Vznikne vám z toho těsto, které se lehce drolí, ale když část vezmete a budete chtít tvarovat kouličky, bude krásně držet.

  3. Vyložte si plech pečícím papírem. Z těsta vytvarujte větší placku, kterou dlaní ruky dotvarujte do tvaru pizzy. Případně si vytvarujte menší koule, které na plechu splácněte do placek a dotvarujte. Střed trochu více stlačte než okraje.

  4. Placku zlehka postříkejte olivovým olejem, vidličkou párkrát propíchejte po celé ploše a dejte péct zhruba na 15 minut. Po 15 minutách plech vytáhněte a placku natřete silnější vrstvou rajčatové omáčky a pečte dalších 10-15 minut. 

  5. Pizzy obložte salátovými listy, pomačkaným avokádem, prosciuttem, pokrájenými rajčaty, cibulkou. Čímkoliv, co máte rádi..

TIP: Pokud si budete chtít ušetřit čas o rajčatovou omáčku, přeskočte bod 1 a jakmile vyndáte po 15 minutách těsto z trouby, rovnou ho potřete rozmačkanými loupanými rajčaty nebo protlakem, posypte bylinkami, přidejte sušený česnek, případně další ingredience podle chuti a dejte zapéct na dalších 10-15 minut.

M.


5 487 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page