top of page

VANILKOVO-POMERANČOVÁ BÁBOVKA

Nadýchaná a pomerančem provoněná paleo bábovka z pár ingrediencí. Zalitá čokoládovým glazé na vodní bázi. Sice by bábovce slušely na fotce nějaké ty zbylé pomeranče a květiny, ale už nezbyl prostor.. Tak třeba příště :)

Množství: cca 16 kousků / 6-cup Bundt pan

Příprava: 15 min

Pečení: 50 min

Ingredience:

3,5 hrnku mandlové mouky

1/2 hrnku tapiokového škrobu

1/2 lžičky soli

8 šťastmých vajíček (zhruba velikost M) - nejlépe pokojové teploty

1/2 hrnku medu

1 bio pomeranč - použije se kůra i šťáva

2 lžičky vanilky nebo 4 lžičky vanilkového extraktu

2/3 hrnku ghí

1 lžička jedlé sody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte si formu na bábovku (6 hrnkovou o objemu 1,4 l).

  2. Prohřejte si v malém kastrolku ghí a dejte následně stranou, aby lehce vystydlo.

  3. Ve velké míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a sůl.

  4. Připravte si vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další mísy a přidejte k nim rozehřáté ghí, med, šťávu z bio pomeranče a vanilku, všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem.

  5. Žloutkovou směs přidejte ke směsi s mandlovou moukou, přidejte kůru z pomeranče a pořádně vše zpracujte a promíchejte.

  6. Vyšlehejte si bílky s malou špetkou soli. Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků.

  7. Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.

  8. Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout.

  9. Vyklopte jak vám materiál bábovkové formy dovolí.

TIP: Já použila formu z litého hliníku s nepřilnavým povrchem od Nordic Ware, kterou pouze vymastím. V případě, že budete potřebovat formu i vysypat, použijte kokosovou mouku. 

M. 


1 367 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page