VÁNOČNÍ SALÁT BEZ BRAMBOR

Snad vám přináším recept ještě zavčasu :) Je pro ty, kteří chtějí dodržovat zásady paleo stravování i na Štědrý den. Tedy pěkně salát bez brambor. Volím máslovou dýni. Prosím, nezaměňujte ji s jiným druhem dýně. K salátu budu letos připravovat kapra na přírodno s bylinkami. Mám ho v mrazáku, chyceného s láskou od dědy ♡

Množství: cca 4-5 porcí

Příprava: 20 min

Vaření: 15 min

Ingredience:

1 malá máslová dýně

2 střední mrkve

2 menší petržele

2 řapíky celeru

1 jablko

2 šalotky nebo stonky jarní cibulky

3 šťastná vajíčka

domácí kyselé okurky cca 4 kousky nebo množství podle chuti

cca 150 g kvalitní libové šunky bez cukru vcelku (Naše Maso, Svět Bedýnek)

2 lžičky dijónské hořčice

3 lžíce domácí majonézy

sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve si připravte domácí majonézu, jejíž postup najdete zde.

  2. Oloupejte si máslovou dýni, omyjte a pokrájejte na kostičky (cca 1x1cm). Dýni dejte vařit zhruba na 12 minut, dokud se vám bude zdát tak akorát měkká, ale ne převařená.

  3. Omyjte si mrkve a petržele a dejte je i se slupkou vařit do dalšího hrnce zároveň s dýní. Vařte také kolem 12 minut. Zároveň dejte také vařit vajíčka natvrdo, tedy ať se vaří na středním plameni 10 minut v lehce osolené vodě.

  4. Dýni poté pořádně sceďte a vložte do mísy. Mrkev s petrželí oloupejte příborovým nožem, nakrájejte na kostičky a přidejte k dýni do mísy. Vajíčka si zatím zchlaďte ve studené vodě.

  5. Zeleninu v míse osolte, opepřete, přidejte dijónskou hořčici a majonézu a promíchejte.

  6. Poté si oloupejte vajíčka, jablko, řapíkatý celer, šalotky a vše si pokrájejte na kostičky a přimíchejte do salátu.

  7. Na závěr ještě pokrájejte na kostičky kyselé okurky a šunku, přidejte do salátu, vše lehce promíchejte. Ochutnejte. A případně dochuťte podle chuti solí, pepřem, či větším množstvím kyselých okurek.

Šťastné a Veselé,

M.


348 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz