top of page

CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK

Pro všechny milovníky svěžích a vláčných dezertů. Pro případy, kdy budete chtít zachránit poslední 3-4 citróny. Právě pro tyhle chvíle tu na vás čeká citrónový chlebík. Nemusíte se bát, že by byl citrónový moc – až štiplavý. O to se v těstě postará kurkuma, která dodává chlebíku navíc tuhle úžasnou barvu, a taky kokosové mléko. Troufnu si říct, že je citrónový přesně tak akorát. Recept na citrónový chlebík můžete snadno použít i na bezlepkový dortový korpus nebo cupcaky, viz tipy pod receptem. Najdete tam i varianty pro polevy a krémy.

Množství: cca 17 kousků

Příprava: 15 min

Pečení: 40 min

Ingredience:

1 +3/4 hrnku mandlové mouky

4 lžíce tapiokového škrobu

1/4 lžičky soli

1 lžíce strouhané kůry z bio citrónu

1 lžička mleté kurkumy

4 šťastná vajíčka - nejlépe pokojové teploty

1/3 hrnku ghí – rozehřáté (případně kokosový olej)

1/3 hrnku medu

4 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce kokosového mléka (spíše té tuhé části) - použila jsem bio Aroy-D

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička jedlé sody - bez lepku a fosfátů


Kokosový krém:

6 vrchovatých lžic vychlazeného kokosového mléka – té ztuhlé části/krému, buď použijte plechovku nebo doporučuju bio Aroy-D

½ lžičky vanilkového extraktu

2 lžíce šťávy z citrónu

2 lžíce strouhaného bio kokosu

Volitelně navrch:

citrónová kůra

čerstvý rozmarýn posekaný

plátky pečeného citrónu - viz TIP 5 pod postupem

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny zhruba 3 citróny a osušte je. 

  2. Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, kurkumu, sůl a jednu lžíci kůry z citrónu.

  3. Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do jiné misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), vanilku, 4 lžíce citrónové šťávy a kokosové mléko. Vše dohromady prošlehejte tyčovým mixérem. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené těsto.

  4. Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V momentě, kdy je budete mít vyšlehané, přimíchejte do připraveného těsta 1 lžičku jedlé sody, promíchejte do těsta a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, bude těsto hnedka tekutější. Teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.

  5. Přelijte těsto do připravené formy a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout úplně.

  6. Kokosový krém. Přendejte vychlazené množství kokosového mléka (té ztuhlé části) do mísy a vyšlehejte společně s citrónovou šťávou a vanilkou do krému. Přisypte 2 lžíce strouhaného kokosu a zlehka promíchejte. Dejte na cca půl hodiny znovu vychladit.

  7. Poté pomocí zdobící špičky nebo jenom lžíce navrstvěte na vychladlý citrónový chlebík a dozdobte dle libosti citrónovou kůrou, posekaným rozmarýnem a plátky citrónu – viz tip 5.

TIP 1: Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (u ní akorát zdvojnásobte množství surovin, ať ji máte vysokou). Množství těsta na dort se zase bude odvíjet od velikosti pečící dortové formy. Já používám malou s průměrem 15 cm – to je i korpus na fotce. Na tuto formu mi stačí stejná dávka těsta. Pokud bych chtěla péct v průměru větší vrstvený dort, tak bych připravila jednu vrstvu z jedné dávky těsta a další vrstvu z druhé várky těsta.

TIP 2: Pokud vám nedělají problémy mléčné výrobky, klidně zvolte jiný krém. Můžete požít kombinaci mascarpone a másla. Avšak doporučím přimíchat ty 2 lžíce strouhaného kokosu společně s citrónovou šťávou.

TIP 3: Nebo použijte tuto citrónovou polevu z bábovky – ta je taky skvělá!

TIP 4: Čokoládou ale taky nic nezkazíte – takže chlebík klidně potřete tenkou vrstvou rozehřáté vysokoprocentní čokolády.

TIP 5: Pečené citrónové plátky. Obalila jsem pokrájené plátky citrónu do xylitolu (březový cukr) a pekla na plechu vyloženým pečícím papírem cca 25 minut na 150°C – tak aby se ale nespálily.

M.


6 923 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page