U nás doma se vždycky připravovaly hlavně tvarohové knedlíky. Takže dneska potěším všechny ty, co se mléčným výrobkům vyhýbat zcela nemusí. Protože tohle jsou jahodové knedlíky s tvarohem jak se patří. (V závěru ale najdete i tip, co lze eventuálně použít místo tvarohu). Nezbytnou tečkou v tomhle receptu je rozpuštěné ghí, které tyhle knedlíky podtrhuje J Budete se po nich oblizovat stejně tak jako po těch z klasické mouky. Místo opečené strouhanky s cukrem navrch, co jsem kdysi tak milovala, jsem připravila verzi s opraženou mandlovou mouku (případně použijte nadrcené mandle). O sladkost se tu postarají jahody. Recept na těsto je samozřejmě ale univerzální a využít můžete jakékoliv sezónní ovoce – meruňky, borůvky, jablka, švestky..
Množství: cca 13 knedlíků
Příprava: 20 min
Vaření: 3-5 min
Ingredience:
250g bio plnotučného tvarohu
1/2 hrnku mandlové mouky
1+1/4 hrnku tapiokového škrobu
1 šťastné vejce
špetka soli
13 větších čerstvých jahod
Navrch:
domácí ghí - rozpuštěné
jogurt řeckého typu / kokosový jogurt / zakysaná smetana
mandlová mouka - opražená čerstvé jahody
Postup:
Smíchejte si v misce tvaroh s vajíčkem, solí a mandlovou moukou.
Poté přidávejte postupně 1 hrnek + 1/4 hrnku tapiokového škrobu, dokud vám nevznikne hezké těsto. Nebude tak pružné jako z klasické mouky, ale musejí vám jít z něho tvořit v ruce hezké placičky.
Ty naplňte očištěnými jahodami a vytvarujte do knedlíků.
Jakmile budete mít knedlíky takto vytvořené, dejte si vařit vodu do velkého hrnce. Knedlíky vařte 3-5 minutek.
Mezitím si opražte na pánvi na sucho mandlovou mouku. Pokud myslíte, že budete potřebovat za každou cenu doslazovat, přidejte v tomto kroku do opražené mandlové mouky v pánvi například kokosový cukr nebo trochu xylitolu.
Servírujte na talíř se 2 lžícemi řeckého jogurtu a čerstvými jahodami, zakápněte 2 lžícemi rozpuštěného ghí a zasypte opraženou mandlovou moukou.
TIP 1: Pokud byste rádi zvolili verzi s menším množstvím laktózy, sáhněte místo tvarohu po ricottě ve stejném množství.
TIP 2: Připravte si rovnou dvojité množství knedlíků a to množství, které nebudete chtít hned vařit a sníst, zamrazte do mrazáku.
Comments