top of page

KOKOSKY

Kokosky mi ve vánočním repertoáru chyběly. Moc se mi totiž nedařily a vždycky mi přišlo líto na ně věnovat tolik bílků. Každopádně od té doby, co mám na blogu vaječný likér, je to o něco snazší.. Z bílků kokosky, ze žloutků vaječňák. Tak pojďme na to.. 

Množství: cca 30 kousků

Příprava: 10 min

Pečení: 30 min

Ingredience:

250 g bio nahrubo strouhaného kokosu 

-určitě nevolte ten kokos, který má v nápisu "sušený strouhaný", já používám od značky Country life

4 lžíce kokosového másla – rozehřátého

1 lžíce medu - volitelně

½ lžičky vanilkového prášku nebo 1 lusk vanilky nebo 20 kapek extraktu vanilkového

8 bílků od šťastných slepiček - ideálně třeba po výrobě vaječného likéru

špetka soli

cca 80 g nejlépe 90-100% čokolády

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150°C a vyložte si plech pečícím papírem. 

  2. Vyšlehejte si bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a v misce si smíchejte rozehřáté kokosové máslo, med, vanilku a strouhaný kokos. 

  3. Jakmile budou bílky našlehané, jemně do nich vmíchejte připravenou kokosovou směs. Pomocí lžíce nebo lžičky tvořte kokosky na plech. Z daného množství jsem vytvořila cca 30 větších kousků.  

  4. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Poté stáhněte teplotu na 120°C a pečte dalších 10 minut.

  5. Jakmile budou hezky zlatavé, vyjměte je z trouby a dejte vychladnout na mřížku. A zatímco budou chladnout, tak si můžete rozpustit čokoládu v horké lázni.

  6. Kokosky můžete namáčet do čokolády ze spodu - celý spodek. Nebo je můžete čokoládou jenom pokapat. Ale také je můžete do čokolády namočit celé. 

  7. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě, chladu a suchu maximálně týden.

Ať se vydaří a hlavně nezapomeňte na výběr správného kokosu.

M.


1 993 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page