VAJEČNÝ LIKÉR

Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem nebo koňakem. 

Množství: 1 l 

Příprava: 3 min

Vaření: cca 15 min

Ingredience:

8 žloutků ze šťastných vajíček - z bílků si připravte třeba kokosky, salát

2 hrnky kokosového mléka (hustého např. AROY-D)

2 hrnky domácího mandlového mléka 1-2 lžíce medu - volitelně

1 lžička vanilkového prášku, případně 2 celé naříznuté lusky nebo pár kapek vanilkového extraktu

2 celé skořice

2 hřebíčky

1/2 lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. Vložte do horkuvzdorné misky žloutky s medem a připravte si hrnec s vodou, do kterého misku vložte tak, aby se vody dotýkala minimálně (jako když si necháváte rozpustit čokoládu). Za stálého vyšlehávání žloutků tyčovým mixérem přiveďte vodu v hrnci téměř k varu – na středním plameni. Zabere to zhruba 8 minut. Ale lepší bude, pokud si pohlídáte teplotu směsi, která by neměla přesáhnout 70°-75°C. Směs by v tuto fázi měla také zhoustnout.

  2. Poté přilijte hrnek mandlového mléka, prošlehejte a přelijte do čistého hrnce.

  3. Přidejte další hrnek mandlového mléka, 2 hrnky kokosového, skořici, hřebíčky, vanilku, muškátový oříšek, promíchejte vařečkou nebo lžící a zlehka na středně mírném plameni prohřívejte, dokud směs nedosáhne teploty 75°C. Zabere to zhruba 5 minut.

  4. Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér trochu vychladnout spolu s kořením.

  5. Poté odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Můžete likér přelít i přes sítko, abyste se zbavili případných hrudek. Pokud jste použili celé vanilkové lusky, dejte je spolu s likérem do lahve – pěkně se ještě vyluhují.

  6. Servírujte vychlazené na ledu. 

TIP: Pro alkoholovou verzi klidně přimíchejte v bodu 4 cca půl hrnku vašeho oblíbeného kvalitního rumu nebo koňaku.

Tak ať se nesrazí ;)

M.


302 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz