Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem nebo koňakem.
Množství: 1 l
Příprava: 3 min
Vaření: cca 15 min
Ingredience:
2 hrnky kokosového mléka (hustého např. AROY-D)
2 hrnky domácího mandlového mléka 1-2 lžíce medu - volitelně
1 lžička vanilkového prášku, případně 2 celé naříznuté lusky nebo pár kapek vanilkového extraktu
2 celé skořice
2 hřebíčky
1/2 lžičky muškátového oříšku
Postup:
Vložte do horkuvzdorné misky žloutky s medem a připravte si hrnec s vodou, do kterého misku vložte tak, aby se vody dotýkala minimálně (jako když si necháváte rozpustit čokoládu). Za stálého vyšlehávání žloutků tyčovým mixérem přiveďte vodu v hrnci téměř k varu – na středním plameni. Zabere to zhruba 8 minut. Ale lepší bude, pokud si pohlídáte teplotu směsi, která by neměla přesáhnout 70°-75°C. Směs by v tuto fázi měla také zhoustnout.
Poté přilijte hrnek mandlového mléka, prošlehejte a přelijte do čistého hrnce.
Přidejte další hrnek mandlového mléka, 2 hrnky kokosového, skořici, hřebíčky, vanilku, muškátový oříšek, promíchejte vařečkou nebo lžící a zlehka na středně mírném plameni prohřívejte, dokud směs nedosáhne teploty 75°C. Zabere to zhruba 5 minut.
Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér trochu vychladnout spolu s kořením.
Poté odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Můžete likér přelít i přes sítko, abyste se zbavili případných hrudek. Pokud jste použili celé vanilkové lusky, dejte je spolu s likérem do lahve – pěkně se ještě vyluhují.
Servírujte vychlazené na ledu.
TIP: Pro alkoholovou verzi klidně přimíchejte v bodu 4 cca půl hrnku vašeho oblíbeného kvalitního rumu nebo koňaku.
Tak ať se nesrazí ;)
Comments