Květákovou rýži se snažím mít v mrazáku připravenou téměř vždy. Většinou rovnou jeden celý velký květák sdělám právě tak, že polovinu připravím k jídlu a zbylou nasekanou polovinu zamrazím pro příště. Letní bylinková květáková rýže je na blogu už nějaký ten pátek, tak jsem tentokrát sáhla po trochu výraznější, křupavější a ještě svěžejší verzi. Tabouleh. Ve svém originálním podání se tabouleh připravuje z bulguru, což jsou v podstatě upravená pšeničná zrna. Z toho důvodu nahrazuji v receptu bulgur květákem. Hotový pokrm může být buď přílohou nebo hlavním chodem. Na léto ke grilování je ideální.
Množství: 4 porce
Příprava: cca 15 min
Ingredience:
1 menší květák nebo 1/2 většího
1 hrnek nakrájených rajčat
1/2 velké salátové okurky
3 stonky jarní cibulky
1 hrnek najemno nasekané petrželky
1/4 hrnku nasekaných mátových lístků
1-2 stroužky česneku
3 lžíce čerstvé šťávy z bio citrónu
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
1/2 lžičky chilli vloček
špetka himalájské soli
Postup:
Nalijte do hrnce vodu a přiveďte k varu. Mezitím si květák si očistěte kartáčkem na zeleninu. Pokrájejte na větší růžičky a vložte do mixéru. Pulzujte maximálně 5 vteřin nebo dokud nezískáte podobu rýže. Opravdu to zabere pár sekund pouze.
Připravenou květákovou rýži vložte do vroucí vody a vařte 2-3 minutky. Poté hned sceďte a nechte vystydnout.
Zatímco vám bude květáková rýže stydnout, nakrájejte si rajčata, okurku, jarní cibulku, petrželku, mátu. Vylisujte si česnek, vymačkejte šťávu z citrónu.
Květákovou rýži si přendejte do mísy. Zamíchejte do ní olivový olej, citrónovou šťávu, česnek, pepř a sůl. Přímíchejte připravená pokrájená rajčata, okurku a cibulku. Na závěr vmíchejte petrželku, mátu a chilli vločky.
Hezké léto,
Comments