Květákovou rýži si připravuju celkem pravidelně už delší dobu. Na všechny možné způsoby pomocí koření, bylinek nebo kokosového mléka. Dneska se s vámi podělím o tuhle svěží letní bylinkovou verzi, kterou mám ze všeho nejraději :) Dá se jíst zatepla, ale ještě chutnější je studená. A stejně jako například tenhle okurkový salát - je to ideální parťák ke grilování.
Množství: cca 4 porce
Příprava: 30 min
Ingredience:
1 středně velký květák
4 lžíce ghí
šťáva z 1 limety
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
kopr
máta
bazalka
Postup:
Květák si omyjte a kartáčem na zeleninu očistěte. Odkrájejte růžičky a pečlivě je osušte. Vložte do mixéru a krátce mixujte, dokud vám nevznikne "rýže". Postačí opravdu krátce, 5 sekund – záleží na druhu mixéru, který se použije.
(Když vím, že množství nespotřebuju ten den celé, v tento moment odsypu část stranou a dám zamrazit.)
Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce ghí, přisypte "rýži", sůl a pepř a restujte za občasného míchání zhruba 25 minut, během této doby přidejte postupně i zbylé 2 lžíce ghí. Restujte, dokud "rýže" nezíská zlatavou barvu.
Mezitím si pokrájejte nadrobno čerstvé bylinky - množství dle vaší chuti.
Jakmile bude květáková rýže hotová, přendejte ji do mísy, zakápněte šťávou z limety a spolu s bylinkami promíchejte.
Podávat "rýži" můžete teplou i studenou.
תגובות